Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Plimbarea câinelui în lunile de iarnă

Data publicării: 10/01/2023

În timpul iernii, este greu să ne ținem de o rutină zilnică de exerciții fizice. Acest lucru este valabil atât pentru oameni, cât și pentru câini. Pe lângă temperaturile scăzute, precipitațiile frecvente și faptul că zilele sunt scurte, pot exista și alți factori care pot face plimbarea dificilă sau chiar periculoasă în timpul lunilor de iarnă. Cu toate acestea, câteva sfaturi ne pot ajuta ca timpul petrecut afară să devină mai sigur și mai plăcut pentru ambele părți.

Este o idee bună să plimbăm câinele iarna?

Vremea de iarnă prezintă multe pericole și provocări. De exemplu, cățelușii și câinii în vârstă sunt mai sensibili la temperaturile extreme și sunt mai predispuși la hipotermie. Animăluțele care nu sunt complet sănătoase, cum ar fi cele cu boli tiroidiene sau probleme pulmonare cronice, ar trebui să aibă, de asemenea, o expunere foarte limitată la aerul rece.

Cu toate acestea, temperaturile scăzute sunt doar unul dintre factorii de risc ai plimbării câinelui iarna. Trebuie, de asemenea, să fim atenți la antigel, deoarece gustul lui dulce poate fi tentant pentru prietenul nostru blănos, dar acest lichid este foarte toxic. Deși poate părea simplu să ne ținem animăluțul departe de această substanță chimică, adevăratul pericol vine din faptul că el poate păși în antigelul vărsat și apoi își poate linge lăbuța.

Zăpada, sarea și alte substanțe chimice folosite pentru a topi gheața pot irita pielea câinelui. La toate acestea mai putem adăuga, că din cauza zilelor mai scurte, este posibil să fim nevoiți să ne plimbăm cu prietenul nostru după întuneric, iar acest lucru reprezintă un risc suplimentar.

Sfaturi pentru o plimbare în siguranță

În ciuda pericolelor, plimbarea este încă o formă excelentă de exercițiu pentru majoritatea câinilor. Majoritatea prietenilor blănoși iubesc zăpada și nu îi deranjează temperaturile reci. Cu măsurile de precauție potrivite, plimbările de iarnă pot fi sigure și plăcute.

Să ne îmbrăcăm animăluțul

Să îmbrăcăm câinii sensibili la minusuri (cățeluș, senior, bolnav, talie mică, cu păr scurt, cu grăsime corporală scăzută) într-un pulover sau o jachetă confortabilă, impermeabilă pentru câini.

Să protejăm lăbuțele

Cel mai bun mod de a proteja lăbuțele animăluțului de sare și alte substanțe iritante sau toxice este să îi oferim pantofi de iarnă. Dacă nu-l putem obișnui cu încălțămintea, atunci folosirea unei creme de protecție pentru lăbuțe poate fi o soluție bună. Când ajungem acasă, să ștergem întotdeauna bine piciorușele pentru a ne asigura că, pe lângă cremă, înlăturăm și celelalte substanțe toxice.

Să ținem întotdeauna câinele în lesă

Când ne plimbăm în aer liber, să ținem câinele în lesă, pentru că astfel putem evita mai ușor ca prietenul nostru patruped să alerge într-o zonă în care, de exemplu, gheața îl poate răni sau poate aduna substanțe toxice pe labuțe. Se recomandă ca lesa, gulerul sau hamul să fie reflectorizante sau să aibă iluminare cu LED. În plus, o lanternă poate fi utilă pe întuneric.

Este interzis consumul de zăpadă

Să nu-l lăsăm pe blănosul nostru să mănânce zăpadă. Nu numai pentru că poate contribui la o scădere mare a temperaturii corpului, ci și pentru că poate conține substanțe chimice toxice și chiar obiecte.

Să nu stăm afară prea mult Să limităm timpul petrecut în aer liber pentru a preveni hipotermia sau degerăturile. Să fim atenți la semne, dacă câinele nostru se vaită, tremură, este anxios, încetinește, se oprește, vrea să sape, atunci să intrăm imediat cu el înăuntru.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!