Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Secretele unei prietenii adevărate între câine și om

Data publicării: 25/07/2022

Câinele este cel mai bun prieten al omului – auzim des, însă la fel ca în orice relație și în cazul acesta trebuie să lucrăm ca ea să fie fericită. Uneori îl neglijăm din cauza treburilor de zi cu zi, dar putem remedia problema dacă petrecem cât mai mult timp de calitate împreună. Din păcate, terapie om-câine nu există, însă vă oferim câteva trucuri pentru a face relația noastră cu câinele una bună. 

  1. Înțelegerea și cunoașterea limbajului câinelui

Câinii nu comunică cu ajutorul cuvintelor, așa cum o facem noi, oamenii, așadar dacă se simt inconfortabil ne vor semnaliza starea incomodă: își ling botul, ocolesc privirea noastră, își întorc capul în direcția opusă sau ridică lăbuțele în aer. Aceste semnalizări uneori nu sunt prezente, iar câinele nostru va deveni anxios, astfel el va reacționa mai intens la anumite situații: va lătra, mârâi, mușca. Dacă anxietatea există la acest nivel ridicat, deja ne confruntăm cu o problemă. În cazul în care luăm măsuri din timp, putem scăpa de comportamentul agresiv al câinelui. Atunci când mârâie sau încearcă să muște este necesar să apelăm la ajutorul unui expert. Aceste situații ne pun în pericol întreaga familie, este nepermis acest comportament din partea câinelui nostru. Dacă aveți copii, nu îi lăsați în apropierea animalului, deoarece ei sunt imprevizibili și pot provoca câinele fără să vrea. 

  1. Încurajare în loc de pedeapsă

Pedepsirea animalului de companie contribuie deseori la degradarea relației. Pedeapsa, chiar dacă este doar verbală, are efecte negative: frică și anxietate. Nu vă concentrați pe ceea ce face greșit câinele dumneavoastră ci încurajați-l atunci când se comportă corespunzător. 

  1. Lăsați câinele să doarmă 

Așa cum oamenilor nu le face plăcere să fie treziți din somn, nici animalului de companie nu îi place să fie deranjat. În cazul în care reacționează agresiv la trezirea prin mângâieri, cereți ajutor instant, pentru a restabili relațiile de ierarhie. Evident, nu avem voie nici noi, stăpânii, să îi deranjăm și este necesar să le respectăm odihna. Un animal echilibrat care își știe locul pe scara ierarhică, nu va arăta semne de agresiune spre stăpân. Dacă animalul atacă de frică, cereți ajutorul unui expert în comportamentul animalelor. 

  1. Nu îl forțați

Nu faceți vedetă din câine pe platformele de socializare, dacă într-un mod evident nu îi place acest lucru. Se poate observa în nenumărate poze și înregistrări că animalul se simte inconfortabil și frustrat. Respectați limitele câinelui. 

  1. Petreceți cât mai mult timp împreună

Stabiliți o rutină zilnică și nu o încălcați în nici un caz. Mergeți la plimbare, jucați-vă în fiecare zi și nu uitați să periați blana animalului. Din când în când îi puteți arăta trucuri noi. El se va dezvolta nu doar mental, dar și fizic, iar relația noastră va deveni una mult mai bună.

  1. Înscrieți câinele la o școală de dresaj

Dacă simțim că relația dintre noi și animalul nostru nu este una de calitate, merită să cerem ajutorul unui dresor profesionist. Trainingurile din cadrul unei școli vor avea efecte pozitive asupra câinelui și asupra noastră. Pe lângă faptul că el va însuși un comportament adecvat, noi vom învăța cum ar trebui să ne comportăm cu el, astfel, relația dintre noi și animalul de companie va evolua într-o direcție bună.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!