În cazul câinilor, insolația poate apărea foarte rapid. Motivul pentru aceasta este că, în timp ce oamenii au numeroase glande sudoripare pentru a-și regla temperatura corpului, câinii au foarte puține, majoritatea fiind situate în pernuțele labelor. Din această cauză, câinii încearcă să se răcorească prin gâfâit, dar deoarece nu transpiră, reacționează mult mai sensibil la căldură.
Ce este insolația?
Insolația sau hipertermia la câini apare atunci când temperatura corpului lor crește peste intervalul sănătos și nu reușesc să o reducă sau să o regleze singuri. Simptomele pot varia de la ușoare la severe și pot include febră mare și chiar leziuni ale organelor. Insolația la câini este o afecțiune care pune viața în pericol, iar fiecare minut contează.
Câinii mai în vârstă, supraponderali sau cu alte probleme de sănătate sunt mai predispuși la insolație. În plus, câinii cu botul turtit, cum ar fi mopsii, au un risc mai mare, deoarece pentru ei gâfâitul nu este foarte eficient. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la toți câinii, inclusiv la cei despre care știm că în general tolerează bine căldura.
Semnele insolației
Este important să recunoaștem cât mai repede primele semne și simptome ale hipertermiei:
1. Gâfâitul excesiv poate fi primul semn al insolației și, de asemenea, cel mai comun.
2. Dificultățile de respirație sau respirația rapidă sunt, de asemenea, probleme.
3. Creșterea temperaturii corpului, febra este, de asemenea, un simptom al insolației. Dacă nasul câinelui este uscat și cald, probabil are febră.
4. În astfel de cazuri poate apărea deshidratarea, ale cărei semne sunt gâfâitul, respirația rapidă, letargia, slăbiciunea și pierderea echilibrului.
5. Salivarea excesivă, producerea unei cantități mari de salivă lipicioasă.
6. Vărsături și diaree. Pot apărea chiar urme de sânge în vărsături sau în scaun.
7. Tremuratul și încălzirea vizibilă a corpului.
8. Lipsa urinei poate indica deshidratarea și/sau insolația.
9. Culoarea anormală a gingiilor, care pot fi roșii, gri, albastre sau violet închis.
10. Alte simptome pot include: puls rapid, convulsii, amețeli, colaps, șoc și pierderea cunoștinței.
Tratamentul insolației
Primul pas este să reducem temperatura corpului câinelui. Acest lucru poate fi realizat prin stropirea cu apă rece, lăsarea într-o piscină sau cadă cu apă rece, înfășurarea într-un prosop umed sau direcționarea unui ventilator asupra sa. Trebuie să ne asigurăm că apa nu este prea rece, deoarece acest lucru poate cauza probleme. Răcim corpul câinelui până când temperatura scade sub 39 °C. După aceasta, oferim câinelui apă. De asemenea, trebuie să fim atenți ca apa de băut să nu fie prea rece. Este esențial să informăm și medicul veterinar despre insolație, deoarece acesta poate ajuta la stabilizarea stării prietenului nostru blănos, poate verifica dacă există leziuni ale organelor și ne poate oferi sfaturi suplimentare.
Prevenirea insolației
1. Să nu lăsăm niciodată animăluțul într-o mașină parcată!
2. Să nu stăm afară în cele mai calde ore ale zilei! 3. Să ne asigurăm că prietenul nostru blănos bea multă apă!
3. Să ne asigurăm că prietenul nostru blănos bea multă apă!