Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

3 specii deosebite de papagali

Data publicării: 02/02/2023

Persoanele care suferă de alergii la blană sau pur și simplu iubesc păsările aleg adesea papagalii ca animale de companie. Mulți oameni doresc ca prietenul lor cu pene să învețe să vorbească, dar puțini oameni știu că numai câteva dintre cele peste 400 de specii de papagali cunoscute sunt capabile să imite sunete. Dar fiecare papagal este unic și special datorită caracteristicilor diferite.

Ara – cel mai mare

Ara este un tip popular de papagal, există 17 specii diferite, originare din America de Nord, Centrală și de Sud. Se caracterizează printr-un cioc mare, curbat, pene de coadă lungi și culori strălucitoare, care îi fac ușor de recunoscut.

Cel mai mare este papagalul ara zambilă, a cărui înălțime de la cap la coadă ajunge până la 100 cm, anvergura aripilor ajunge la 120 cm, iar greutatea sa este de 1,2-1,7 kg, ceea ce este considerat destul de greu în lumea păsărilor. Culoarea lor, după cum sugerează și numele, este albastrul de nuanța zambilei, iar zona din jurul ochilor și a ciocului este de o culoare galbenă strălucitoare. Aceste păsări minunate pot trăi până la 60 de ani.

Deși aspectul lor poate face ca ara zambilă să arate puțin înfricoșător, el este, de fapt, mai degrabă un gigant blând. Acești papagali sunt ușor de antrenat cu întărire pozitivă și tind să formeze legături puternice cu îngrijitorii lor. Aceste păsări au voci extrem de puternice și pot scoate sunete: de la mormăituri profunde, guturale, până la triluri înalte.

Puțini oameni îi păstrează ca animale de companie, deoarece necesită mult spațiu datorită dimensiunii lor, iar îngrijirea lor nu este o sarcină ușoară și reprezintă un angajament pe termen foarte lung.

Papagalii pigmei – cei mai mici

Papagalii pigmei, cunoscuți și sub numele de papagali cu fața aurie, sunt considerați a fi cei mai mici papagali din lume. Au doar aproximativ 9 cm înălțime și cântăresc 11,5 grame. Ei trăiesc în zonele împădurite din Noua Guinee, la vârful de nord-est al Australiei și pe insula Noua Britanie. Sunt în mare parte verzi, dar și culoarea galbenă poate fi găsită pe ei, în special pe fețe, la care se referă și numele lor. Papagalii masculi și femele din această specie diferă doar prin faptul că femelele au capetele mai palide.

Nu tolerează bine captivitatea, motivul fiind, de exemplu, că nu se hrănesc cu fructe și semințe, ci mai ales cu ciuperci și licheni care se găsesc pe scoarță, acestea fiind greu de asigurat pentru ele. De asemenea, domesticirea și reproducerea lor a eșuat.

Papagalul gri african – cel mai vorbăreț

Papagalii gri africani, cunoscuți și ca papagalii Jako, au aproximativ 33 cm lungime și cântăresc 400 de grame. Ei trăiesc în medie 40-60 de ani în captivitate. Sunt păsări grozave și au o abilitate care le place multor oameni în mod deosebit: imită extrem de bine vorbirea umană. Cu o pregătire adecvată, ei pot învăța sute de cuvinte și expresii.

Acești papagali sunt cei mai inteligenți. Majoritatea dintre ei au un caracter deosebit de amabil și sunt de obicei atașați de proprietarii lor, fiind destul de sociabili. Însă este de remarcat faptul că nu le place cu adevărat să fie mângâiați și deranjați. Păsările care sunt plictisite sau neglijate pot deveni depresive și își pot manifesta nemulțumirea prin vocalizare. Așadar, dacă ne dorim un prieten cu cioc atât de impresionant, trebuie să ne asigurăm că animăluțul nostru este stimulat mental suficient.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!