Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Crearea unei hrănitoare pentru păsări

Data publicării: 10/01/2023

Multe păsări zboară spre sud toamna, deoarece vremea de iarnă nu este potrivită pentru ele. Zilele de iarnă sunt adesea extrem de reci, vântoase și ploioase și există foarte puțină hrană disponibilă pentru păsările sălbatice. Pentru ca păsările râmase acasă să treacă mai ușor peste această perioadă, este recomandat să le surprindem cu o hrănitoare, pe care o putem construi chiar noi.

Dacă nu avem prea multă experiență în bricolaj, nu trebuie să ne facem griji, pentru că realizarea unei hrănitori pentru păsări nu este deloc dificilă și probabil că nici pe portofelul nostru nu va pune o presiune semnificativă.

Unde să punem hrănitoarea?

Spre deosebire de cutiile de cuib, care trebuie să răspundă precis nevoilor unor specii anumite de păsări, realizarea hrănitoarelor pentru păsări nu depinde în mare măsură de acest lucru. Fie că este mică sau mare, colorată sau simplă, dacă este umplută cu mâncare, prietenii cu cioc care ne vizitează grădina cu siguranță o vor primi cu plăcere.

Cu toate acestea, amplasarea hrănitoarei pentru păsări este importantă pentru hrănirea cu succes. Obiceiurile de hrănire ale speciilor pe care vrei să le hrănești pot fi un aspect important, dar nici siguranța nu poate fi neglijată. De exemplu, ar trebui să fie plasată suficient de sus, astfel încât pisicile și alți prădători să nu aibă șansa de a ajunge la păsările care se odihnesc. Gardurile și trunchiurile de copaci din apropiere pot fi o problemă. În același timp, păsările nu se simt confortabil nici în spațiile deschise. Așa că trebuie să găsim un loc pentru hrănitoarea noastră unde alte animale să nu poată ajunge atât de ușor și, de asemenea, trebuie să ne asigurăm că păsările își pot găsi rapid adăpost în caz de pericol. Păsările sălbatice sunt atrase în special de hrănitoarele plasate lângă arbuștii care poartă fructe sau semințe comestibile.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim la faptul că animalele cu pene nu văd foarte bine suprafețele de sticlă, pot suferi chiar răni mortale dacă se izbesc de ele. Deci, hrănitoarea trebuie să fie la cel puțin un metru distanță de ferestre și alte construcții de sticlă.

La ce trebuie să fim atenți când confecționăm o hrănitoare pentru păsări?

Alegerea materialului de construcție potrivit este unul dintre cele mai importante aspecte. Se poate folosi lemn, plastic și alte materiale, dar toate au propriile avantaje și dezavantaje. Riscul de rănire a păsărilor, lucrabilitatea materialului și cât de bine poate fi curățat pot fi factori de influență.

De exemplu, lemnul este ușor de curățat și de lucrat, dar trebuie șlefuit pentru a minimaliza riscul de rănire. Chiar și în cazul consolelor metalice încorporate, trebuie avută o grijă deosebită pentru a îndepărta marginile ascuțite. Plasticul este foarte ușor de curățat și relativ durabil, dar poate fi dificil pentru începători să lucreze cu el.

Este bine dacă hrănitoarea pentru păsări are și un acoperiș, care menține hrana uscată și protejează păsările mici de păsările răpitoare. Pentru ca hrănitoarea să fie rezistentă și practică chiar și în caz de vânt puternic și ploaie, se recomandă ca acoperișul să depășească hrănitoarea semnificativ pe toate părțile. Acest lucru menține alimentele uscate și previne stricarea alimentelor sau să devină mucegai. Să nu uităm că trebuie să protejăm hrana nu numai de umiditate, ci și de contaminare. De exemplu, dacă păsările pot sta în amestecul de semințe, este probabil să intre și excrementele lor în hrană. Din acest motiv, se recomandă ca numai o cantitate mică de hrană să fie disponibilă la un moment dat, astfel încât să nu ajungă prea multă în coșul de gunoi din cauza curățării frecvente. Dar, tocmai din acest motiv, pe lângă căsuța de lemn, ar putea merită să creăm și alte tipuri de hrănitoare, de exemplu, folosind un flacon din plastic sau un rol de hârtie igienică, astfel încât oaspeții noștri înaripați să găsească mereu ceva de ronțăit. Aceasta este, de asemenea, o idee bună, deoarece diferitele specii de păsări se bucură de diverse forme și chiar de diverse tipuri de delicii.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!