Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Cum să hrănim păsările sălbatice iarna?

Data publicării: 12/12/2022

Iarna păsărilor sălbatice le este mai greu să obțină hrană, așa că ar putea avea nevoie de ajutorul nostru pentru a trece mai ușor de lunile reci. Dacă avem ocazia, să observăm ce păsări sălbatice ne vizitează curtea cel mai des și să alegem hrănitoare și hrană pentru oaspeții noștri înaripați în funcție de diferitele specii.

Specii de păsări

În funcție de regiunea în care trăim, putem întâlni zeci de specii diferite de păsări. Păsările care apar cel mai des în timpul iernii sunt cintezele, vrăbiile, pițigoii, gaițele, ciocănitoarele și mierlele, dar pot apărea oricând și alte specii mai puțin cunoscute.

Hrănitoare pentru păsări

Pentru ca majoritatea speciilor de păsări să se poată ospăta confortabil la noi, merită să instalăm diverse hrănitoare pentru păsări. Dar nu numai dimensiunea și tipul hrănitoarei, ci și amplasarea acesteia este de primă importanță.

Ideal ar fi ca hrănitoarea să aibă o capacitate mare și un acoperiș larg care să protejeze atât semințele, cât și păsările de ploaie și vânt. În plus, este bine dacă are mai multe locuri de hrănire și un băț, dar pentru unele specii, de exemplu, o tavă de hrănire este cea mai ideală.

Indiferent de tipul de hrănitoare, aceasta trebuie așezată într-un loc ferit de vânt și precipitații. Dacă o plasăm aproape de casa noastră, devine mai ușor să observăm păsările din interior. În același timp, trebuie să ne asigurăm că fereastra este suficient de departe și vizibilă pentru păsări, astfel încât acestea să nu se ciocnească de sticla transparentă. Să alegem un loc în care prădătorii care trec nu pot prinde cu ușurință păsările care se odihnesc.

Curățenia

Hrănitoarele pentru păsări trebuie curățate temeinic din când în când, astfel încât să existe mai puține șanse de formare a mucegaiului pe hrană și pe suprafața hrănitoarei, iar diferitele bacterii – care pot fi transportate de păsările din curte – sunt, de asemenea, distruse înainte ca acestea să provoace boli.

După curățare trebuie să așteptăm până când hrănitoarea este complet uscată și abia apoi putem să o umplem din nou și să o așezăm înapoi la locul ei. Să ne asigurăm că ștergem toate părțile hrănitoarei pentru păsări, inclusiv acoperișul și bățul de aterizare.

Hrană de iarnă

Iarna păsările sălbatice se hrănesc de obicei cu semințe, deoarece le este mai greu să găsească insecte sau fructe. De aceea, noi trebuie să le oferim vizitatorilor grădinii bunătăți cu un conținut ridicat de grăsimi sau ulei, care oferă multă energie pentru a supraviețui iarna.

De exemplu: floarea soarelui (neagră), arahide decojite, semințe negre, mei, unt de arahide natural, hrană pentru păsări amestecată cu fructe, bile de seu.

Dacă avem pomi fructiferi, ar putea fi o idee bună să lăsăm niște fructe pe ramuri, astfel încât să poată servi drept sursă naturală de hrană pe tot parcursul iernii. Cu puțină grijă și energie, hrănirea păsărilor sălbatice poate fi un hobby interesant în lunile de iarnă, când nu numai că putem să oferim hrană păsărilor, ci și să ne bucurăm să le vedem și să le audem ciripind.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!