Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

De ce își pierd penele papagalii?

Data publicării: 27/03/2024

Pierderea excesivă a penelor la papagali poate indica mai multe probleme. Deoarece este un fenomen destul de evident, cu siguranță îl vom observa rapid, dar poate fi tratat doar dacă cunoaștem diagnosticul și aflăm care este cauza acestuia. Dacă prietenul nostru cu aripi a pierdut prea multe pene, trebuie să mergem la medicul veterinar, dar poate fi util să știm din timp la ce să ne așteptăm.

Virus

Una dintre cauzele posibile: boala virală. Boala ciocului și a penelor este o boală extrem de contagioasă și gravă, de aceea tratamentul trebuie început cât mai curând posibil. Cea mai bună soluție este însă prevenția, iar vaccinul de protecție poate fi administrat încă de la o vârstă fragedă. Din păcate, păsările atacate de virus nu au de obicei șanse mari de supraviețuire. Pentru a diagnostica boala sunt necesare diferite teste medicale.

Paraziți

Problema este mai mică atunci când pierderea penelor este cauzată de paraziți. Aceasta apare cel mai des la papagali și la canari. În acest caz, nu doar penele devin neîngrijite, ci și fața și picioarele devin solzoase. Chiar dacă prezența paraziților pare evidentă, este necesară o examinare microscopică înainte de tratament. Pe lângă paraziții externi, pot apărea și cei interni, care pot juca un rol în comportamentul de automutilare; pentru identificarea acestora, medicul veterinar va avea nevoie de materii fecale proaspete. Medicamentele ajută de obicei împotriva acarienilor și viermilor, iar variantele eliberate pe bază de prescripție medicală sunt adesea mai rapide și mai eficiente în majoritatea cazurilor.

Boală bacteriană – fungică

Bacteriile precum Staphylococcus sau Pseudomonas pot cauza iritații ale pielii severe, ducând la pierderea penelor și la automutilare. Bolile fungice, cum ar fi Aspergillus sau Candida prezintă simptome similare. Pentru identificarea acestora, este necesară o probă de țesut.

Nutriție

O hrănire necorespunzătoare a păsărilor noastre poate duce, de asemenea, la probleme cu penele și pielea. Vitamina A și proteinele sunt esențiale pentru a menține pielea și penele papagalilor sănătoase. Dacă medicul veterinar consideră necesar, acestea pot fi introduse în dietă în cantități mai mari.

Probleme de comportament

Se poate întâmpla ca papagalul nostru să smulgă propriile pene. Păsările trăiesc în sălbăticie pe teritorii foarte mari, alături de partenerii lor, iar captivitatea le afectează uneori foarte rău. Plictiseala, factorii de dominanță, senzația de închisoare, stresul, lipsa de companie și alte frustrări pot provoca probleme emoționale la păsări. De exemplu, dacă un alt animal de companie îl deranjează constant pe prietenul nostru cu cioc, acest lucru poate declanșa ușor problema. În astfel de situații, medicii veterinari recomandă adesea schimbări în mediu sau terapie hormonală.

Pe lângă toate acestea, cauzele pierderii penelor pot include, de exemplu, înțepăturile de insecte, aplicarea necorespunzătoare a unor creme, tăierea incorectă a aripilor, inhalarea aerului contaminat și iritant, cum ar fi fumul de țigară sau substanțele de curățare și alte substanțe chimice. Pierderea penelor este un simptom care indică o boală, dar poate avea mai multe cauze. Nu trebuie să ne panicăm imediat, să explorăm opțiunile și să cerem ajutorul unui veterinar specializat în păsări cât mai curând posibil. Cu analize regulate, problemele pot fi prevenite.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!