Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Gălăgie non-stop – când devine papagalul nostru prea zgomotos?

Data publicării: 30/01/2024

La papagali, răcnetul frecvent este o manifestare obișnuită, și trebuie să ne împăcăm cu acest fenomen dacă dorim să avem o pasăre colorată ca animal de companie. Cu toate acestea, există metode prin care putem controla și gestiona zgomotul făcut de papagalul nostru. Este important să fim consecvenți și răbdători.

Unele zgomote sunt naturale

Păsările sunt animale zgomotoase. Atunci când comunică cu partenerii lor în natură, trebuie să fie la fel de zgomotoase pentru a se asigura că vor fi auzite și de păsările aflate mai departe.

– Unele specii, de exemplu, salută răsăritul și apusul soarelui cu cântec, și este posibil ca și papagalul nostru de companie să facă același lucru din plăcere.
– Alte specii încep o serenadă zgomotoasă de mai multe ori pe zi în sălbăticie, chiar și timp de 20 de minute.
– De asemenea, păsările sălbatice avertizează membrii grupului cu semnale sonore atunci când simt pericolul, de exemplu, dacă apare un prădător în zonă. Prietenul nostru cu pene din cușcă va face același lucru dacă se sperie de ceva.
– Păsările aflate mai departe de stol emit semnale sonore, iar ceilalți răspund, regăsindu-se unul pe celălalt. Dacă animăluțul nostru scoate din când în când ciripit scurt, pur și simplu întreabă: „Ești acolo?”

Din acest punct de vedere, este absolut normal ca pasărea noastră să comunice și să facă zgomote. Totuși, nu este prea natural ca papagalul nostru să țipe pentru perioade lungi de timp, și cu siguranță nu este fericit în timp ce face asta.

Cauzele strigării excesive

Strigătul zgomotos al păsărilor nefericite se datorează, de obicei, unor probleme de bază care afectează animalul, cum ar fi:

– Boală: Inclusiv problemele alimentare cauzate de o dietă necorespunzătoare, care pot afecta și comportamentul păsării noastre. Pentru a ne asigura că starea de bine a păsării noastre este în regulă, este recomandat să consultăm un medic veterinar.
– Schimbări în familie: Animăluțul nostru poate experimenta, de asemenea, stres dacă un membru al familiei se mută din casa noastră sau moare.
– Frică: Dacă papagalul se teme de ceva, este capabil să facă un zgomot mare.
– Gelozie: Venirea unui nou animăluț poate deranja pasărea noastră, sau dacă acordăm mai multă atenție anumitor persoane din casă.
– Somn neadecvat: Acest lucru se poate datora faptului că colivia se află într-un loc nepotrivit, sunetul și lumina televizorului sunt deranjante sau ne mișcăm prea mult atunci când papagalul nostru încearcă să doarmă.

Putem reduce țipetele, dar nu le putem elimina, trebuie să le acceptăm. Să fim atenți dacă nevoile de bază ale păsării noastre sunt îndeplinite și dacă există efecte de stres care ar putea fi eliminate. Este esențial să identificăm sursa problemei și să acționăm în consecință. Niciodată nu ar trebui să pedepsim papagalul pentru ciripit, deoarece acest lucru ar putea cauza și mai mult stres. Să încercăm mai degrabă să încurajăm comportamentul potrivit, să-l învățăm să vorbească și să-i oferim jucării interesante care să-l distreze atunci când nu avem timp să ne ocupăm de el.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!