Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Hrănirea păsărilor exotice

Data publicării: 09/08/2022

Tipurile de hrană care pot fi oferite păsărilor exotice sunt limitate în comparație cu dieta celor sălbatice, dar este important să le asigurăm o dietă echilibrată și sănătoasă. Consultă-te cu un crescător de păsări exotice sau un medic veterinar specializat în păsările acestea. Ei te vor ajuta în alegerea unui tip de hrană adecvat și de calitate și te vor putea informa despre cantitatea de care prietenul tău înaripat are nevoie. 

Regimul de hrănire ar trebui să fie conceput astfel încât să imite obiceiurile de hrănire ale păsărilor sălbatice. Unele specii preferă să mănânce dimineața sau după-amiaza, în timp ce altele vor ciuguli toată ziua. 

Este indicat să alegi hrana în funcție de rasa păsării tale asigurându-i o dietă variată. Papagalul tău va avea nevoie de hrană de calitate superioară combinată cu o dietă compusă din alimente naturale (de exemplu fructe, legume, diferite tipuri de plante).
Deoarece unele plante sunt toxice pentru organismul papagalilor, este recomandat să consulți un expert înainte de a introduce un aliment nou în dieta păsării. 

Papagalii pot fi clasificați în funcție de regimul lor alimentar. Majoritatea păsărilor de colivie sunt ierbivore, ceea ce înseamnă că o mare parte din dieta lor este bazată pe plante. Printre păsările ierbivore se numără cele care mănâncă numai semințe sau cereale (inclusiv nuci) și cele care se hrănesc cu fructe. Unele specii pot fi omnivore, în sensul în care alimentația lor este bazată pe alimente vegetale, dar și animale. 

Fructe recomandate: mere (fără sâmburi), fructe de pădure, kiwi, mango, ananas, cireșe, afine, banane, pere (fără sâmburi), piersici, caise, portocale, rodii, mandarine, carambola (fructul stea), grapefruit, prune, struguri.

Legume recomandate: ridichi, napi, morcovi, cartofi dulci fierți, salată de ridichi, andive, frunze de păpădie, varză creață de Milano, frunze de pătrunjel, cartofi roșii fierți, fasole verde, ardei grași, roșii, conopidă, broccoli, frunze de sfeclă și sfeclă decojită, gulie, mazăre dulce, dovleac, varză, porumb, castraveți.

Nu-i oferi păsării exotice avocado, cafea, alcool sau ciocolată, deoarece acestea sunt foarte toxice pentru ea. Nu este recomandat să o hrănești cu alimente bogate în grăsimi cum ar fi chipsurile, semințele fructelor, kaki, sarea de masă, ceapa și ciupercile.


Asigură-te ca alimentele să fie întotdeauna proaspete și curățate, iar pe lângă asta nu uita să le depozitezi într-un mod care să prevină deteriorarea lor. Verifică zilnic starea recipientelor pentru hrană și apă și asigură-te că hrana este schimbată regular. Așează în cușcă un os de sepie, fiindcă acesta conține calciu și oligoelemente importante care ajută la uzura ciocului. 

Este important ca pasărea ta să aibă întotdeauna apă proaspătă în colivie, iar aceasta să fie de o temperatură și o calitate care să corespundă nevoilor fiziologice ale păsării. Aceasta trebuie schimbată cel puțin o dată pe zi, iar recipientul trebuie spălat și curățat într-un mod regulat. 

Surse: rspca.org.au, petcoach.co

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!