Putem aduce bucurie multor păsări sălbatice punând în grădina noastră câteva hrănitoare pentru păsări, dar nu numai că trebuie să le umplem din când în când cu hrană proaspătă, ci trebuie să le și întreținem. Bacteriile, mucegaiurile și alți agenți patogeni pot apărea într-o hrănitoare murdară, astfel acesta poate infecta păsările. Apoi păsările bolnave pot infecta alte hrănitoare și creaturi vii, așa că hrănitoarele nu trebuie niciodată neglijate.
Din fericire, hrănitorul pentru păsări este ușor de curățat, așa că putem oferi cu ușurință oaspeților noștri din grădină o sursă de hrană curată și sigură.
Probleme cu hrănitoarele murdare
Pe lângă bolile răspândite de semințele mucegăite și excrementele de păsări, fenomenul ne poate provoca și alte inconveniente:
– Mirosuri neplăcute care pot atrage insecte, șoareci, șobolani și alte animale nedorite
– Grăsimea și resturile acumulate pot deteriora gazonul sau florile
– Pot încălca regulile comunității
– Hrănitoarele excesiv de uzate pot deveni ușor deteriorate și periculoase după un timp
Sfaturi pentru o hrănitoare curată
Să alegem un hrănitor ușor de curățat
Hrănitoarele din lemn absorb uleiurile și alți contaminanți, așa că în timp vor fi greu de întreținut. Cel mai bine este să cumpărăm produse din plastic reciclat, metal, ceramică sau sticlă.
Întreținerea regulată
În mod normal, ar trebui să curățăm bine hrănitorul pentru păsări cel puțin o dată pe lună. Pe de altă parte, dacă hrănitorul nostru este deosebit de ocupat, adică multe păsări îl vizitează, atunci trebuie să ne ocupăm de acesta mai des.
Să utilizăm produsele de curățare potrivite
Aceste hrănitoare pot fi dezinfectate cu o soluție din o parte hipoclorit de sodiu și nouă părți apă fierbinte. În plus, pot fi adecvați agenții de curățare al hrănitoarelor pentru păsări sau detergenții blânzi, fără parfum, de spălat vase disponibili în comerț.
Să înmuiem hrănitorul
Dacă hărnitorul nostru pentru păsări este vizibil foarte murdar, cel mai simplu mod de a-l curăța este să îl înmuiem pentru o vreme, deoarece acest lucru va îndepărta murdăria. Să folosim chiuveta sau un lighean mai mare pentru a acoperi complet hrănitorul cu apă.
Să curățăm fiecare parte
Să nu spălăm doar părțile în care se vede murdăria, ci și restul, în interior și în exterior, inclusiv deschiderea dozatorului, bara, capacul etc. Aceasta este singura modalitate de a obține o igienă perfectă și de a preveni bolile.
Să luăm echipamentele necesare
Să folosim mănuși de cauciuc pentru a ne proteja mâinile de deteriorare și murdărie și, de asemenea, este recomandat să folosim o perie pentru o curățare eficientă și rapidă. O periuță de dinți poate fi ideală și pentru curățarea pieselor mici și a găurilor.
Clătire și uscare temeinică
Când am terminat, să nu uităm să clătim hrănitoarea pentru păsări cu apă curată, să acordăm câteva minute pentru a ne asigura că toate reziduurile chimice au fost îndepărtate. După aceea, să ștergem hrănitorul cu o cârpă uscată și să așteptăm până când se usucă complet, deoarece umiditatea rămasă poate duce rapid la mucegai și putrezirea semințelor.