Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Supraalimentarea păsărilor – cum să o prevenim?

Data publicării: 31/08/2023

Păsările, având ocazia, pot mânca în exces, mai ales dacă dieta lor nu este echilibrată. Aceasta este o problemă pentru că, printre altele, alimentația constantă poate duce la obezitate, care este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale papagalilor, dar, din fericire, este și una dintre cele mai ușor de remediat. Obezitatea netratată, pe de altă parte, poate duce la boli suplimentare.

Trebuie să le asigurăm păsărilor noastre o dietă completă, adică toți nutrienții necesari, astfel încât să nu simtă nevoia de a mânca continuu. O rutină specifică de hrănire și selecția adecvată a alimentelor zilnice și săptămânale ne pot ajuta să reglăm obiceiurile alimentare ale păsărilor noastre.

De ce mănâncă papagalii prea mult?

În sălbăticie, păsările caută în mod constant hrană și vor mânca orice pentru a supraviețui. Așadar, dacă prietenul nostru cu cioc are mereu mâncare în fața lui, atunci există șanse mari ca acesta să ciugulească 24 de ore pe zi, chiar dacă corpul lui nu mai are nevoie de hrană.

Păsările exotice pot mânca cu ușurință mai mult dintr-o dată și pot rămâne fără mâncare ore întregi înainte de următoarea masă. Păsările domesticite mănâncă chiar și atunci când se plictisesc, doar pentru a trece timpul când nu există altă distracție. Dacă ceva lipsește din sistemul lor, poate duce, de asemenea, la supraalimentare. Pentru a evita supraalimentarea, trebuie să ne asigurăm că în hrana papagalului nostru există o proporție adecvată de proteine,

grăsimi, minerale, vitamine, carbohidrați și fibre. De asemenea, este esențial să le oferim apă potabilă proaspătă și curată.

La fel, lipsa vitaminei D poate determina ca animăluțul nostru să mănânce prea mult. Să ne asigurăm că papagalul nostru primește 15-30 de minute de lumină naturală în fiecare zi.

Putem supraalimenta o pasăre exotică?

Putem face cu ușurință greșeala de a oferi păsării noastre prea multă mâncare, mai ales dacă avem o legătură puternică. Totuși, acest lucru poate avea consecințe dăunătoare pentru sănătatea prietenului nostru cu pene.

Este esențial ca papagalul să primească hrană adecvată, dar asta nu înseamnă neapărat mai mulți nutrienți. Dieta optimă pentru păsările poate varia în funcție de vârsta și dimensiunea acestora.

Cel mai bine ar fi să consultăm un medic veterinar care poate determina exact nevoile nutriționale ale prietenului nostru cu cioc. Apoi putem evalua și starea generală de sănătate a păsării noastre, această evaluare fiind importantă și în ceea ce privește îngrijirea ulterioară a păsării.

Ori de câte ori papagalul nostru pare că se îngrașă rapid sau este umflat, trebuie să-l ducem din nou la veterinar. Îmbolnăvirile frecvente pot indica, de asemenea, o alimentație necorespunzătoare. Pentru a preveni supraalimentarea, trebuie să hrănim papagalul în cantitățile și cu frecvența stabilite de medic. Un papagal are nevoie zilnic de hrană peletizată, nuci, semințe și legume proaspete, iar uneori fructele și carne slabă, gătită sau ouăle fierte pot fi introduse în dietă.

Alimente care par inofensive, dar sunt otrăvitoare: avocado, rubarbă, ceapă, ciocolată, ciuperci. Să le evităm neapărat!

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!