Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

3+1 sfaturi pentru începătorii în terraristică

Data publicării: 21/06/2023

Reptilele au nevoi diferite, iar îngrijirea lor nu este în egală măsură dificilă sau ușoară. În timp ce șopârlele Gecko și șerpii de porumb pot fi ținuți cu încredere de către începători, un anolis sau un șarpe uriaș, de exemplu, necesită mai multă expertiză. Când suntem încă fără experiență, este recomandat să alegem un animăluț cu sânge rece care poate tolera greșelile ocazionale și este imun la boli și la stres. În plus, înainte de a aduce acasă un animăluț special, există și alte sfaturi de care trebuie să ținem cont.

1. Trebuie să ne gândim bine ce fel de reptilă ne dorim

Dacă șopârlele ne-au stârnit interesul, atunci o șopârlă Gecko sau un dragon cu barbă ar putea fi o alegere bună pentru prima noastră reptilă. Dacă suntem mai impresionați de aspectul șerpilor, atunci să încercăm mai întâi un piton regal sau un șarpe de porumb. În general, acestor animale le place prezența oamenilor, nu necesită prea multă atenție, sunt ușor de controlat, iar îngrijirea lor probabil nu va fi o problemă deosebită.

2. Să ne documentăm despre reptila aleasă

Acest lucru este valabil pentru toate animăluțele, dar reptilele, în special, nu ar trebui cumpărate sub impulsul momentului, mai ales dacă nu am mai avut animal cu sânge rece până acum. Toate speciile necesită un anumit nivel de îngrijire, dar unele au nevoi foarte unice și trebuie să ne asigurăm că nu numai că suntem conștienți de ele, ci și că suntem capabili să le îndeplinim. Și aici nu trebuie să ne gândim doar la cunoștințele și timpul liber, ci și la portofel.

3. Să facem un plan de îngrijire

O reptilă vine cu cheltuieli regulate. Să scriem o listă cu produsele pe care trebuie să le luăm în prima zi, dar și cu cele pe care va trebui să le înlocuim între timp. Un terariu, diverse echipamente de încălzire și iluminare, echipamente de măsurare, substrat, hrănitoare și adăpătoare, echipamente de curățare, alimente, vitamine și alte echipamente sunt toate lucruri care trebuie achiziționate dacă dorim să păstrăm o reptilă. Și, deși poate părea că animalele cu sânge rece nu au nevoie de atât de multă îngrijire veterinară ca și pisicile sau câinii, acestea ar trebui totuși să fie supuse unui control general o dată pe an și, din păcate, pot fi și ele afectate de boli.

Crearea mediului potrivit, hrănirea adecvată și întreținerea regulată a terariului sunt la fel de importante ani mai târziu ca și în primele zile. Dacă respectăm aceste reguli, animăluțul nostru poate avea o viață fericită, sănătoasă și lungă alături de noi.

+1 Să luăm în considerare cu cine locuim împreună

Deși reptilele pot fi animăluțe excelente pentru majoritatea oamenilor, ele pot fi periculoase pentru persoanele imunodeprimate. Dacă noi sau vreunul dintre membrii familiei noastre avem o boală, este cu siguranță recomandat să ne consultăm medicul și apoi să evaluăm riscul. Indiferent de starea noastră de sănătate, spălarea și dezinfectarea temeinică a mâinilor este esențială după contactul cu animalul sau cu mediul acestuia.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!