Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Cum să decorăm iazul din grădină?

Data publicării: 31/08/2023

Datorită vremii bune, iazul nostru de grădină a revenit la viață, și probabil că l-am aranjat deja să funcționeze bine, dar poate merita totuși să mai cumpărăm câteva elemente decorative. Cu ajutorul diverselor pietre, cascade, fântâni, plante și ornamente, putem face mediul peștilor noștri și mai fabulos. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm întotdeauna că echilibrul general este menținut, adică decorul nu are în niciun fel un efect dăunător asupra faunei sălbatice.

Pietricele

Pietricelele sunt în principal o alegere bună pentru fundul iazului, cele de 1-4 cm creează o suprafață foarte favorabilă pentru reproducerea insectelor acvatice. Nu trebuie să ne fie frică de ei, pentru că aceste mici creaturi ajută la menținerea ecosistemului lacului prin consumul de microorganisme, deoarece o parte din materia organică din ele se descompune în acest fel. Pietricelele oferă, de asemenea, un sol fertil și sigur pentru plantele acvatice.

În jurul iazului, sau chiar și pe fund, putem amesteca pietricelele mici cu pietricele de dimensiuni medii, care ajută și mai mult plantele să se agațe de sol. Deoarece sunt disponibile în diferite culori, putem crea un aspect cu adevărat armonios. Mai ales ca parte a unei cascade.

Plante În cazul plantelor putem alege dintr-o gamă largă de culori și forme. Diferitele specii pot avea cerințe diferite în ceea ce privește adâncimea apei, trebuie să fi atenți la acest lucru, motiv pentru care este o idee bună să avem multe niveuri în iaz. De asemenea, plantele sunt recomandate nu numai datorită nuanțelor lor verzi strălucitoare, ci și pentru că funcționează și ca un sistem natural de filtrare a apei. Acestea absorb compușii nocivi sau toxici, contribuind în același timp la oxigenare. Multor oameni le plac nuferii care plutesc la suprafața apei. Dacă avem pești în iaz, să nu acoperim niciodată întreaga suprafață a iazului cu nuferi.

Desigur, ar trebui să plantăm flori nu numai în interiorul iazului, ci și în jurul acestuia. Rădăcinile lor, de exemplu, stabilizează marginea apei și reduc șansele alunecărilor de teren. Plantele perene sunt deosebit de populare, cum ar fi nu-mă-uita, crinul, crinul de toamnă și crinul sălbatic. În orice caz, se recomandă evitarea persicariei, a sălciilor și a altor specii invazive.

Pești

Peștii de culoare sălbatică sunt mai puțin sensibili la calitatea apei și la schimbările de temperatură, dar dacă este important pentru noi ca iazul cu pești să fie un loc distractiv în grădina noastră, atunci ar putea merita să alegem alte tipuri de pești. Koii se găsesc în culorile galben, portocaliu, roșu și alb, astfel iazul din grădină va fi cu adevărat colorat.

Fântâni, cascade, lămpi, figurine

Odată ce am obținut elementele de bază, putem adăuga decorațiuni suplimentare, pe care le putem lua de la un magazin de acvaristică sau de la un magazin de animale de companie. Putem să ne jucăm cu mișcarea apei, cu luminile și cu formele. Iar cu sculpturile de barză, rață sălbatică și broaște, priveliștea va fi și mai frumoasă și plină de viață.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!