Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

E bolnav peștele meu? Cele mai frecvente simptome

Data publicării: 11/04/2023

Un acvariu poate fi plin de bacterii, ciuperci și paraziți, care cu siguranță afectează sănătatea și bunăstarea peștilor noștri. Contrar credinței populare, peștii sunt creaturi extrem de sensibile, chiar și cea mai mică schimbare a mediului le poate provoca stres și boli.

Pe lângă stres, o cauză comună a bolilor este apa cu parametri inadecvați. Un filtru de calitate ajută la menținerea condițiilor optime ale apei, ceea ce reduce riscul infecțiilor și gradul de alterare a apei. Merită să verificăm în mod regulat valorile apei din acvariu, pentru a observa la timp dacă trebuie schimbat ceva.

Pentru a preveni răspândirea bolii, ar trebui să avem întotdeauna un mic acvariu de rezervă acasă, astfel încât să putem izola peștii infectați. În acest fel, tratamentul va fi mult mai simplu și va dura mai puțin timp. Este important să eliminăm tot carbonul activ din acvariu în acest timp, altfel medicamentul va fi absorbit din apă și nu va avea efect asupra animăluțelor noastre.

Sarea și diversele multivitamine pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și pot ajuta la vindecare. Dar înainte de a le folosi, este recomandat să cerem părerea unui expert în acvaristică.

Din fericire, majoritatea bolilor pot fi ușor diagnosticate și tratate, dar trebuie să știm că recunoașterea timpurie a semnelor este adesea esențială pentru recuperare. Merită să ne pregătim din timp și să cunoaștem cele mai frecvente boli și simptomele asociate cu acestea.

Dacă viermii de ancoră apar pe peștii noștri, putem observa ușor, deoarece prietenul nostru solzos se va freca vizibil de obiectele din acvariu, fire de culoarea albă-verde vor atârna din corpul său și vor apărea inflamații în acele puncte. În astfel de cazuri, trebuie să încercăm să scoatem viermii din corpul peștelui, iar apoi să curățăm rănile cu un antiseptic, cum ar fi iodul. Pentru peștii de apă dulce, poate fi de ajutor scăldatul în apă sărată timp de 5 minute pe zi până când viermii cad jos de pe corp.

Ascita este o infecție bacteriană, ale cărei simptome sunt balonarea și solzii neregulați, zdrențuiți pe peștii noștri. Boala poate fi vindecată doar în stadiile incipiente cu antibiotice.

Când se dezvoltă o infecție fungică, pot fi descoperite inițial pete alb-cenușii pe corpul și/sau înotătoarele peștilor. Ciuperca netratată are un aspect pufos, și poate acoperi întregul corp al peștelui nostru și poate să-l ucidă. Tratamentul se efectuează cu aplicarea profesională a unui agent antifungic. Dacă peștele nostru gâfâie după aer la suprafața apei și branhiile sale sunt doar parțial deschise, probabil că din anumite motive are probleme respiratorii, care ar putea fi cauzate și de viermii branhiali. În astfel de cazuri, este necesar să utilizăm produse pentru antiparazitare.

Indică o boală și dacă înotătoarele și coada încep treptat să pară urâte, să pară rupte și să-și piardă culoarea strălucitoare. Acest lucru poate fi cauzat și de anumite infecții bacteriene.

Cel mai important este să depistăm cât mai repede simptomele bolilor, pentru că altfel se poate întâmpla ca, oricât ne-am strădui, să nu reușim să ne vindecăm peștele. Este important să consultăm întotdeauna cu un specialist în medicina peștilor înainte de a ne trata peștele.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!