Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Nici iarna nu neglija iazul de grădina

Data publicării: 30/01/2024

Toamna, cel mai dificil lucru de făcut a fost să scoatem frunzele din iaz, dar munca noastră nu se oprește nici iarna, trebuie să acordăm atenție vieții acvatice din iaz, precum și protejării filtrelor și pompelor. Vremea extrem de rece poate crea probleme, dar dacă întreținem corect iazul și știm ce sarcini trebuie să îndeplinim în acest sezon, vom trece mai ușor peste această perioadă.

Este necesar să hrănim peștii iarna?

Noroc că peștii sunt capabili să se adapteze bine la vremea rece, dar putem lua măsuri pentru a le asigura bunăstarea. Odată cu scăderea temperaturii, în organismul animalelor au loc schimbări biologice: de exemplu, metabolismul încetinește, ceea ce înseamnă că durează mai mult până când peștii digeră hrana consumată. Prin urmare, trebuie să hrănim peștii mai rar pentru a evita acumularea hranei rămase în apă, deoarece aceasta ar putea afecta negativ calitatea apei. De obicei, de două ori pe săptămână ar fi suficient în acest caz. Când temperatura se situează între 4-10 °C, este recomandat să achiziționăm hrana special concepută pentru iarnă, pe bază de germeni de grâu, deoarece acestea conțin mai puține proteine și sunt mai ușor de digerat. Dacă temperatura scade sub 4 °C, trebuie să încetăm să îi hrănim peștii până la primăvară, când revin condițiile favorabile.

Ce se întâmplă dacă lacul îngheață?

Dacă ne trezim cu lacul înghețat, nu trebuie să spargem gheața, deoarece acest lucru ar putea șoca peștii până la punctul în care ar putea muri. De asemenea, nu este recomandat să turnăm apă fierbinte pe gheață, deoarece schimbările extreme de temperatură pot avea aceleași consecințe.

Cu toate acestea, deoarece este inevitabil să nu existe materii organice în descompunere și resturi în lac, care pot duce la formarea de gaze nocive și pentru că intrarea oxigenului este, de asemenea, importantă, trebuie să ne străduim să menținem o parte a suprafeței lacului întotdeauna liberă de gheață. În acest sens, putem utiliza un sistem de încălzire special creat în acest scop, care se activează doar atunci când este cu adevărat necesar, sau putem folosi și alte dispozitive dezghețare.

La ce să fim atenți în ceea ce privește plantele?

Plantele nu numai că oferă un aspect natural, ci joacă și un rol fundamental în menținerea echilibrului ecosistemului iazului nostru, motiv pentru care trebuie să le îngrijim și în lunile de iarnă. Plantele funcționează ca un sistem natural de filtrare, oferind și umbră și adăpost pentru fauna acvatică. Să îndepărtăm întotdeauna frunzele moarte, tulpinile și alte resturi din iaz.

Să lăsăm pompa să funcționeze iarna?

Este întotdeauna util să urmăm starea vremii. Dacă iarna este blândă, oprirea pompei poate provoca mai mult rău decât bine, deoarece, în această perioadă, aceasta contribuie la menținerea calității optime a apei. Dacă oprim pompa, bacteriile benefice, care altfel ajută la descompunerea substanțelor toxice, pot muri. Trebuie să citim întotdeauna instrucțiunile de utilizare ale produsului și să aflăm la ce temperatură poate funcționa și când este absolut necesar să o oprim și să o scoatem din iaz.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!