Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Reînvierea iazului de grădină

Data publicării: 08/03/2023

Când vremea începe să se încălzească, este timpul să ne reînviem iazul de grădină. Așadar, putem renunța la tot ce am făcut înainte pentru protecția de iarnă, să curățăm lacul și să stabilim nivelul și valorile potrivite ale apei. Unele sfaturi merită luate în considerare când vine vorba de activitățile de primăvară.

1. Plan de dezvoltare

Acesta este sezonul perfect pentru a ne îmbunătăți iazul de grădină. Dacă încă nu există o cascadă sau fântână în iaz, putem lua în considerare adăugarea unui supliment interesant în acest an. Dar chiar și o nouă pompă cu economie de energie poate fi o alegere bună. Orice lucruri noi ne dorim, acum merită să le achiziționăm sau să le creăm.

2. Hrănirea peștilor

Pe măsură ce temperatura apei crește, trebuie să începem să ne hrănim peștii. Să adaptăm întotdeauna frecvența de hrănire la temperatura actuală. Este foarte important să cunoaștem cerințele nutriționale sezoniere ale speciilor de pești pe care le deținem. La începutul primăverii, este ideal să le oferim alimente mai ușor digerabile. Pentru unele specii, este o soluție bună să le oferim hrană pe bază de germeni de grâu. Să nu uităm că în restul anului va trebui să schimbăm obiceiurile de hrănire, să acordăm întotdeauna atenție sezonului și schimbărilor de temperatură.

3. Conținutul de amoniac și nitrați

Primăvara metabolismul peștilor devine mai activ, de aceea este important să verificăm conținutul de amoniac și nitrați din apă. Dacă aceste valori devin prea mari, acest lucru poate avea efecte toxice asupra organismelor acvatice. În plus, este posibil ca unele dintre plantele noastre să fi fost distruse și cantitatea lor să fie redusă. Trebuie să eliminăm plantele moarte, degradate, pentru a ajuta la menținerea unei bune calități a apei și, bineînțeles, pentru a îmbunătăți aspectul estetic al iazului nostru.

4. Îndepărtarea nămolului

În timpul iernii, frunzele uscate și alte materiale organice s-ar putea acumula pe fundul lacului, care pot fi, de asemenea, toxice. Acestea ar trebui să fie îndepărtate complet din iaz, dacă este posibil, folosind un dispozitiv cu vid. Când curățăm, trebuie să ne asigurăm întotdeauna că este menținut echilibrul ecologic. Dacă golim complet iazul, este o idee bună să depozităm temporar apa pompată într-un bazin sau butoi acoperit, din care poate fi turnat înapoi în iaz.

5. Plante noi

Introducerea unor plante noi poate contribui la menținerea echilibrului ecologic, dat fiind că acestea pot purifica apa și pot servi și ca hrană pentru prietenii noștri cu solzi. De asemenea, acestea pot fi folosite ca decor. Iar adăugând paie de orz, putem controla eficient creșterea algelor în lac.

Primăvara este cel mai bun anotimp pentru a ne ocupa de sarcinile din jurul iazului de grădină. Este important să știm prin ce schimbări trece viața acvatică din cauza creșterii temperaturii și trebuie să acționăm în consecință. Trebuie să ne asigurăm că apa lacului este curată – eliminând resturile și nămolul – și că există hrană adecvată, astfel încât animăluțele noastre să poată trăi în cele mai bune condiții posibile.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!