Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Reptile și paraziți externi

Data publicării: 17/05/2024

Reptilele devin din ce în ce mai populare printre stăpânii de animale de companie, motiv pentru care este important să cunoaștem nu doar aspectul și nevoile lor, ci și eventualele boli pe care le pot avea. Infecțiile cauzate de ectoparaziți pot avea efecte negative asupra sănătății și bunăstării reptilelor de companie, și pot deveni chiar periculoase dacă nu sunt tratate la timp. Din fericire, paraziții externi sunt ușor de recunoscut, astfel încât avem o șansă bună să ne protejăm împotriva lor.

Dacă găsim paraziți pe una dintre reptilele noastre, izolăm animăluțul de celelalte și îl ținem în carantină câteva săptămâni, și îl ducem la veterinar pentru a începe cât mai curând posibil tratamentul necesar.

Acarieni

Majoritatea speciilor de acarieni trăiesc pe suprafața pielii, motiv pentru care apariția lor este rară la reptilele sălbatice din cauza năpârlirii, însă la reptilele ținute ca animale de companie, ne întâlnim adesea cu aceștia, în special dacă animalele sunt ținute în condiții aglomerate sau necorespunzătoare. Pe lângă terariul mic, umiditatea prea mare sau prea mică și temperatura prea scăzută pot provoca probleme.

Acarienii dăunează organismului gazdă prin mușcături, iar o încărcătură mare poate fi chiar periculoasă, provocând leziuni grave ale pielii. Părțile afectate ale corpului pot varia în funcție de specie, dar în general zonele protejate și pliurile pielii sunt afectate, cum ar fi zonele din jurul și sub solzi, axilele, baza cozii și zona din jurul ochilor. Pentru a observa din timp apariția acarienilor, trebuie să examinăm în mod regulat corpul prietenului nostru cu sânge rece. Acarienii adulți au un diametru de 0,3-1,3 mm, de culoare maro deschis fără hrănire, dar devin roșii sau negri când sunt plini.

Împotriva acarienilor să folosim numai produse prescrise sau recomandate de medicul veterinar (atât pentru dezinfectarea corpului reptilei, cât și a mediului înconjurător) și trebuie să ne asigurăm că terariul este golit și curățat temeinic de două ori pe săptămână. Este important de menționat că alimentele naturale, colectate de noi în natură sau eventualele plante verzi proaspete pot reprezenta o sursă de infecție cu acarieni pentru reptilele noastre. Prin urmare, este recomandat să evităm acest lucru sau să acordăm o atenție suplimentară acestui tip de hrană!

Căpușe

Căpușele sunt mai des întâlnite pe reptilele sălbatice, dar este posibil ca unele animale de acolo să ajungă la comercianți. De aceea este important să alegem un animal cu sânge rece care s-a născut la un crescător. În plus, dacă din când în când lăsăm animalul să stea afară la soare, este posibil ca acesta totuși să întâlnească paraziți.

Căpușele pot fi găsite în mai multe locuri de pe corpul unei reptile, cum ar fi pe membre, în jurul și între degetele de la picioare, în zona dintre trunchi și cap, chiar și în căile nazale și urechi. Acești paraziți de obicei caută zone unde pielea este mai subțire și pot accesa mai ușor fluidele corpului.

Dacă găsim o căpușă, trebuie să o îndepărtăm cât mai repede posibil și, dacă este necesar, să cerem ajutorul unui medic veterinar. Locul mușcăturii trebuie întotdeauna dezinfectat. Niciodată să nu încercăm să îndepărtăm căpușa cu ulei, alcool, lipici sau lac de unghii, deoarece astfel de încercări pot duce la intrarea conținutului infecțios din căpușă în animăluțul nostru.

În general, rolul medicului veterinar este esențial în educarea stăpânilor despre paraziții care pot afecta reptilele, precum și despre modalitățile de protecție și tratament. Este recomandat să ne ducem animăluțul la control de 1-2 ori pe an, chiar dacă nu am observat paraziți pe el.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!