Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Ajutor !  Pisica mea sare pe tejghea!

Data publicării: 25/07/2022

Toți stăpânii de pisici știu că acestea iubesc să stea pe tejgheaua din bucătărie. Acesta este un obicei care trebuie eliminat. Săritul pe tejghea prezintă o serie de pericole potențiale nu numai pentru pisici, ci și pentru noi și membri familiei noastre.

De exemplu, felinele, sărind pe tejgheaua bucătăriei, riscă să aterizeze pe aragazul fierbinte sau să își îmbibe lăbuțele în substanțele chimice folosite la curățarea bucătăriei, astfel ajungând în cavitatea bucală a pisicuței. Pe de altă parte, noi, stăpânii, ne putem îmbolnăvi dacă alimentele noastre intră în contact cu pisicile. Animalul de companie utilizează des litiera, dacă sare pe tejghea, este posibil să infecteze mediul cu bacterii ce pot ajunge în mâncarea noastră. Acesta reprezintă un factor de risc înalt pentru sănătatea copiilor, persoanelor în vârstă sau cu imunitatea scăzută, așadar cel mai înțelept lucru ce îl putem face în acest caz, este ca pisicile să fie ținute la distanță de tejgheaua și mobilierul bucătăriei. 

Dar de ce le place să sară pe tejghea?

Blatul din bucătărie atrage ca un magnet pisicile din mai multe motive. Dacă reușim să aflăm motivul pentru care ele simt nevoia să sară pe acesta, deja ne vom afla pe drumul cel bun pentru a remedia problema. 

Aceste animale grațioase iubesc înălțimile. În aer liber, pisicile se cațără des pe copaci, garduri, dar și în spațiile închise, precum apartamentul nostru, le place să observe acțiunile din mediul înconjurător urcându-se pe rafturi. Pe lângă asta, adoră să privească lumea din fereastră, de pe pervaz. 

Blatul din bucătărie are un miros atrăgător. Pe blat sunt puse adeseori mâncăruri cu miresme delicioase, de la pieptul de pui sau carnea tocată până la tonul cu care dorim să ne preparăm salata. O picătură de sos sau câteva firimituri și pisicile noastre devin atente imediat. 

Apa de la robinet este captivantă. Unele pisici sunt atrase de apa de la robinetul din bucătărie. Pe lângă faptul că este extrem de hazlie pentru ele, reprezintă și o sursă de hidratare.

Ce putem face în această privință?

Merită încercate mai multe metode. Observați în primul rând care metode încercate și aplicate sunt cele mai apreciate de către pisicile voastre.

Bandă adezivă pe blat.  Pisicile urăsc să atingă banda adezivă, așa că după un timp, nu vor mai dori să intre în contact cu blatul. Utilizarea unei folii de aluminiu poate fi, de asemenea, o metodă de descurajare, deoarece nu le place sunetul produs la atingerea acesteia. Dezavantajul este că îngreunează curățarea blatului și va trebui reaplicată mereu.

Să folosim clickerul. Când pisica sare pe tejghea, poți arunca câteva snackuri sau jucării pe podea. Dacă sare după snackurile/jucăriile de pe jos, folosește clickerul. Reacția pozitivă din partea noastră este adesea mai eficientă decât pedeapsa.

Cumpărați câteva accesorii utile. Dacă felina ta este un fan al înălțimilor, poți apela la o mobilă pentru pisici mai înaltă, pe care poate se poate câțăra mai sus. Dacă apa de la robinet este tentantă, surprinde-ți pisicuța cu o fântână cu apă concepută special pentru ele. 

Cu puțină creativitate, vei putea descuraja pisica de la săritul pe blatul și mobila din bucătărie. Astfel, și tu și felina ta veți avea de câștigat.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!