Deși toamna acestui an ne-a răsfățat cu o vreme plăcută pentru o perioadă destul de îndelungată, a venit momentul să ne pregătim pentru iarnă. Pisicile de exterior necesită o atenție specială în acest moment, deoarece zilele reci pot fi dificile pentru ele. Pe măsură ce temperatura scade sub zero grade, oamenii își pun tot mai multe haine, iar felinele răspund prin creșterea blănii mai groase și prin creșterea în greutate. Dar asta nu înseamnă că nu ar aprecia ajutorul nostru.
O alimentație corectă
În fiecare zi a anului, dar în special în sezonul de iarnă, este esențial să asigurăm pisicilor noastre hrană de calitate și sănătoasă. Alimentele bogate în nutrienți și vitamine ajută la întărirea sistemului imunitar al pisicilor, contribuind, de asemenea, la acumularea rezervelor naturale de grăsime și la dezvoltarea blănii calde, care le protejează de frig. Prin urmare, este recomandat să cumpărăm hrană umedă și uscată de înaltă calitate, bogate în carne.
Este posibil ca în acest sezon animăluțul nostru să mănânce mai mult decât de obicei, dar acest lucru este în regulă, deoarece este legat de necesitatea unor rezerve suplimentare de grăsime subcutanată. Putem să-i oferim cu încredere porții puțin mai mari în această perioadă. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că hrana este depozitată într-un loc protejat de vânt și precipitații, astfel încât să poată fi consumată confortabil în orice moment.
Un loc sigur de odihnă
Fiecare pisică are nevoie de un loc unde să se poată ascunde de zăpadă și vânt și să se odihnească. Iarna, felinele dorm mult mai mult, așa că, dacă nu am făcut-o deja, acum este momentul să construim un adăpost perfect pentru pisica noastră. Pentru zilele mai blânde, o casă din lemn umplută cu paie sau un carton rezistent poate fi suficientă, dar pe vreme nefavorabilă și înghețuri puternice, este cel mai bine să îi permitem pisicuței să intre cel puțin temporar în casă, de exemplu, în hol. O soluție bună poate fi instalarea unei uși pentru pisici pe ușa de intrare, astfel încât ea să poată intra și ieși liber.
Monitorizarea comportamentului
În special stăpânii puilor de pisici și seniorilor trebuie să fie mai atenți înainte de sosirea lunilor de iarnă, deoarece organismul lor se adaptează mai greu. Așadar, trebuie să avem mai multă grijă de ele, iar dacă avem îndoieli cu privire la capacitatea felinei noastre de a rezista afară în nopțile reci, să nu ezităm să aducem pisica în casă. Desigur, acest lucru este valabil și pentru pisicile adulte și sănătoase. Noi ne cunoaștem cel mai bine propriul nostru animăluț. Dacă observăm că nu se simte bine afară la temperaturile scăzute, nu ar trebui să îl lăsăm singur. Dacă observăm semne de boală, trebuie să consultăm imediat un veterinar!