Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Așternut curat, pisică fericită! Sfaturi pentru o litieră igienică

Data publicării: 15/09/2022

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pisicile ajung la veterinar (sau sunt date la adăpost) sunt problemele legate de folosirea așternutului. Majoritatea pisicilor au un instinct natural de a folosi nisipul pentru pisici în mod corespunzător, fără nicio îndrumare, însă există câteva sfaturi și trucuri care te pot ajuta în prevenirea potențialelor „accidente”.

Tip și dimensiune

Cât de încântat este mini-tigrul să folosească litiera depinde de tipul și dimensiunea acestuia. De exemplu, o litieră cu marginea joasă este ideală pentru puii de pisică și pentru pisicile senioare, pentru că intrarea și ieșirea este mai confortabilă. Pentru pisicile care nu țintesc bine sau își exagerează săpatul în interior, o margine înaltă sau o litieră închisă poate fi alegerea perfectă.

Dacă litiera este prea mică, se umple foarte repede și nu este sigur că va fi suficient spațiu pentru ca animăluțul să se întoarcă și să-și îngroape excrementele. În plus, este mai ușor să greșească dacă toaleta nu este suficient de mare.

Cantitate

Dacă blănosul nostru își face treburile în locul greșit, unul dintre motive poate fi că nu avem suficiente litiere curate. Recomandarea generală este să avem cu una mai mult decât numărul de pisici pe care îl avem. Deci, dacă avem o pisică, avem nevoie de două litiere. Dacă avem două pisici, atunci de trei. Poate ni se pare puțin mult, dar unele pisici nu sunt dispuse să folosească un așternut pe care un alt animăluț l-a folosit deja și este posibil ca pisica noastră să vrea să folosească una pentru a face treaba mică și pe cealaltă pentru a face treaba mare. Dacă locuim într-o casă cu mai multe etaje, ar trebui să punem câte o litieră pe fiecare etaj.

Locul ideal

Toaleta pisicii trebuie să fie întotdeauna ușor accesibilă, dar într-o zonă liniștită, departe de bolul pisicii. Zgomotele și apropierea hranei pot fi ambele factori deranjanți pentru prietenul nostru blănos.

Tipul de așternut

Majoritatea pisiciilor preferă așternutul aglomerant, cu o textură mai fină. Le place textura nisipului de plajă, de exemplu. Le este mai ușor își să îngroape excrementele în el și este mai confortabil pentru lăbuțele lor. Gunoiul pisicii este ușor și rapid de îndepărtat, iar acest lucru face curățenia mai ușoară.

În general, pisicile nu sunt pasionate de așternuturile parfumate și pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra căilor respiratorii. Trebuie să încercăm diferite așternuturi până găsim unul potrivit pentru animăluțul nostru. Se recomandă împrăștierea așternutului selectat în tavă la o înălțime de aproximativ 5-7 cm.

Curățare

Pisicile sunt animale foarte curate, așa că este posibil ca pisicuța să nu-și folosească litiera dacă o consideră prea murdară. În general, excrementele și bulgării formați trebuie îndepărtați zilnic cu o lopată. După aceea trebuie să curățăm lopata și să o punem într-o pungă, apoi să ștergem marginea toaletei pentru pisici și capacul litierei cu o cârpă umedă și, la final, să ștergem cu o cârpă uscată. În plus, litiera trebuie golită și curățată complet în mod regulat, cel puțin o dată la două săptămâni. Este important să nu folosim substanțe chimice, deoarece acestea nu numai că pot avea un miros neplăcut pentru prietenul nostru micuț, ci pot fi și dăunătoare sănătății pisoiului nostru. Dacă am ales tipul, dimensiunea și cantitatea potrivită de așternut pentru pisici și îl întreținem în mod regulat, dar pisica noastră își face ocazional treaba în afara litierei, atunci merită să contactăm medicul veterinar, pentru că este posibil să stea o boală sau o infecție în spatele acestei probleme.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!