Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Ce este iarba mâței (catnip)?

Data publicării: 06/09/2022

Iarba mâței este cunoscută pentru efectul de calmare, dar nu foarte mulți posesori de pisici cunosc atributele aceastei plante și efectele acesteia pe starea și comportamentul pisicilor. Înainte de a cumpăra produse din iarba mâței pentru mini-tigrul nostru, ar trebui să cunoaștem puțin mai îndeaproape această floare fascinantă. 

Iarba mâței este o plantă din familia mentei. Are frunze în formă de inimă, verzi, cu marginile îndoite și flori mov. Frunzele de iarba-mâţei au fost folosite inițial pentru a face ceai, iar florile sale se spune că ameliorează tusea. Poate fi folosită și ca ingredient principal în spray-urile naturale pentru insecte.

Ce efecte are iarba mâței asupra pisicilor noastre?

Pisicile au un organ olfactiv suplimentar numit glanda vomeronazală situată pe cerul gurii. Această glandă specială facilitează ca mirosurile adunate în nas și gură să ajungă la creier.

Secretul atracției stă în uleiul volatil numit nepetalactonă, care se găsește in frunzele de iarba-mâţei și poate afecta comportamentul felinelor. Efectul se manifestă numai după una sau două adulmecări.

Deoarece iarba mâței imită hormonii sexuali ale felinelor, dacă o pisică se întâlnește cu această plantă, acesta poate produce un comportament similar cu cel observat la femelele în timpul împerecherii (atât la  masculi cât și la femele).

Dacă animăluțul nostru incepe să o miroasă, să o lingă sau să o mestece, putem observa semne de relaxare și fericire. Dar pentru unele, „fericirea” se manifestă printr-o joacă agresivă.

Pentru acei mini-tigri asupra cărora iarba măței poate avea un efect pozitiv, parfumul plantei poate ajuta la reducerea anxietății și chiar a durerii.

Unii medici veterinari recomandă folosirea acesteia în caz de anxietate de separare (dacă lăsăm pisoiul singur pentru o perioadă mai lungă, atunci probabil că se va comporta neplăcut).

Iarba mâței are efect asupra tuturor pisicilor?

Această plantă nu are efect asupra tuturor pisicuțelor. Testele veterinare arată că aproximativ 60% dintre feline reacționează puternic la aceasta. Dacă animăluțul nostru nu este atras de acest „drog pentru pisici”, putem încerca și bețișoare silver vine, care pot avea un efect similar asupra prietenilor noștri blănoși.

Cât durează efectul?

Durata efectului ierbii mâței poate varia de la pisică la pisică, dar în general, starea de euforie durează aproximativ 10 minute, apoi dispare încet-încet. Odata ce efectul trece, pisicuța nu va mai reacționa la iarba mâței timp de aproximativ 30 de minute. Planta își pierde puterea în timp, așa că este recomandat să o păstrăm într-un vas cu capac ermetic pentru o prospețime maximă.

Pot să primească iarba mâței oricând?

Din fericire, iarba mâței nu este dăunătoare pisicilor, dar de la vârsta de 6 luni până la 1 an, majoritatea felinelor reacţionează la ea. 

Această plantă nu creează probleme pentru pisici atunci când o înghit – în cantități mici -, și chiar poate efecte pozitive asupra  sistemului digestiv.

Cu toate acestea, iarba mâței poate provoca și probleme de sănătate cum ar fi voma, diaree, amețeli sau dificultăți de mișcare a picioarelor. Prin urmare, este important să utilizăm numai câte puțin, și despre cantitatea exactă merită să consultăm un medic veterinar.

În ce forme este disponibilă?

– Proaspătă (îți poți cultiva propria plantă, dar atenție, are un efect mai puternic decât cea uscată)
– Uscată
– Spray
– Ca umplutură în jucării

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!