Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Ce să facem dacă găsim o pisică fără stăpân?

Data publicării: 10/01/2023

Este firesc să vrem să ajutăm când găsim o pisică. Dar ne putem întreba cum putem ajuta și de unde știm dacă am întâlnit un pisoi fără stăpân sau este deja al cuiva? Pentru a lua decizia corectă trebuie să urmăm anumiți pași și este recomandat să luăm în considerare câteva sfaturi de dragul animalului și al nostru.

Pisică pierdută, fără stăpân sau sălbatică?

Prima noastră sarcină este să stabilim cu ce fel de pisoi avem treabă.

În acest caz, pisicile domestice care nu au și nu au avut niciodată un îngrijitor uman sunt numite pisici sălbatice. Mini-tigrii sălbatici au contact redus sau deloc cu oamenii și probabil că nu ne vor lăsa să-i atingem. În cazul lor, probabil că nu putem face nimic altceva decât să contactăm grupul local de salvare a pisicilor și să îi lăsăm să se ocupe de capturare.

O pisică fără stăpân este un animăluț care a avut un îngrijitor, dar din anumite motive și-a părăsit sau și-a pierdut casa. Au tendința de a avea mai multă încredere în oameni și, deși pot fi obișnuie să fie singure și sălbatice, ele pot învăța totuși să aibă încredere din nou într-un stăpân.

Prin definiție, pisicuțele pierdute sunt animăluțele care și-au părăsit cumva casele, dar stăpânii lor le caută activ,postează despre ele pe rețelele de socializare, lipesc afișuri pe stâlpi sau apelarează la adăposturi. Acești mini-tigrii au adesea zgardă cu medalion, dar absența acestora nu înseamnă că nu este o pisică pierdută. De obicei sunt remarcabil de prietenoase cu străinii.

Ce să faci dacă găsești o pisică fără stăpân sau pierdută?

Pasul 1: Animalul trebuie dus într-un loc sigur

Să luăm cu noi niște mâncare pe care pisica o poate mânca în siguranță și să vedem dacă este dispusă să vină la noi. Dacă da, o ridicăm cu grijă și o aducem înăuntru. Mini-tigrii pe care îi găsim trebuie ținuți separat de toate celelalte animăluțe, așa că merită să alegem o cameră în care alte animăluțe nu pot intra, de exemplu garajul sau baia. Să-i dăm mâncare, apă proaspătă și o tavă plină cu așternut.

Dacă nu este atât de ușor să prindem pisica, putem încerca să o prindem punând mâncare într-o cușcă de transport deschisă și închizând ușa când intră blănosul să o ia.

Pasul 2: Verificăm dacă există pisici pierdute în zonă

Să sunăm la adăposturile din apropiere și să ne alăturăm unor grupuri locale de pe cea mai mare rețea de socializare pentru a vedea dacă cineva a postat despre o pisică pierdută în zona noastră. Dacă da, putem contacta cu ușurință stăpânul. În caz contrar, va trebui să ducem pisicuța la adăpost sau la cabinetul veterinarului pentru a scana microcipul. Dacă pisica are un cip și datele înregistrate pentru acesta sunt actualizate, atunci probabil că vom putea găsi cu ușurință stăpânul acesteia.

Pasul 3: Să postăm un anunț „pisică găsită”.

Rețelele de socializare care permit raportarea unui animăluț dispărut sunt, de asemenea, perfecte pentru a comunica că a fost găsit un pisoi. Dacă nu putem primi mini-tigrul până când stăpânul ne găsește și nimeni din apropiere nu ne poate ajuta, atunci trebuie să-l ducem la un adăpost.

Pasul 4: Dacă este necesar, să găsim o nouă casă pentru pisică Dacă am urmat toți pașii, dar nu am găsit stăpânul inițial al pisoiului, probabil că are nevoie de o casă nouă. Putem adopta animăluțul, dar, în cooperare cu personalul adăpostului sau folosind puterea rețelelor sociale, putem ajuta și la găsirea unui nou stăpân pentru el.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!