Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Creșterea pisicilor – cele mai importante lucruri de știut!

Data publicării: 11/04/2023

Filosofia creșterii pisicilor este foarte asemănătoare cu creșterea copiilor. Dacă ne îngrijim și dresăm în mod corespunzător pisicuța, șansele ca acesta să devină o pisică adultă sănătoasă și echilibrată sunt foarte mari. Deci, dacă suntem stăpâni de pisici, merită să urmăm câteva sfaturi pentru ca pisicile noastre să se poată dezvolta adecvat.

Este important să nu tratăm pisoii de parcă ar fi pisici adulte. Să luăm în considerare etapele de dezvoltare.

Sub vârsta de opt săptămâni, de exemplu, mini-tigrul își are locul lângă mama și frații săi. În acest caz, vederea și coordonarea mișcărilor sunt încă în curs de dezvoltare. Dacă adoptăm un pui de doar câteva săptămâni, trebuie să îi acordăm o atenție deosebită. Până la vârsta de patru săptămâni trebuie să-l hrănim din biberon la fiecare două-trei ore zi și noapte și trebuie să-l ajutăm să-și facă nevoile. Cel mai bine ar fi să consultăm medicul veterinar cât mai curând posibil.

Între vârsta de opt și unsprezece săptămâni este momentul să începem să-i oferim hrană pentru pisoi. Din acel moment micuțul trebuie să se hrănească singur. În ceea ce privește mâncarea, trebuie să ne asigurăm că este bogată în proteine ​​și ușor digerabilă. Indiferent dacă alegem hrană uscată sau umedă, trebuie să ne asigurăm că este concepută special pentru puii de pisică.

Abilitățile motorii încep să se dezvolte foarte mult în această perioadă, adică mini-tigrii încep să alerge, să sară și să se joace, așa că trebuie să ne păstrăm animăluțul într-o zonă sigură, potrivită pentru mișcare.

Între vârsta de două și patru luni, putem observa o creștere rapidă, pisica are foarte multă energie. În această perioadă sunt necesare 3-4 mese pe zi. Hrana oferită în acest moment trebuie să conțină cel puțin 30% proteine.

Vârsta de patru până la șase luni este adolescența, când femelele pot intra în călduri, iar masculii ajung la maturitate sexuală. În ceea ce privește castrarea, trebuie să consultăm cu medicul veterinar.

Între timp, educația și socializarea sunt, de asemenea, foarte importante. De exemplu, este recomandat să obișnuim pisoiul cu zgomotele puternice, cu lesa și cu străinii.

Folosirea așternutului este de obicei instinctivă pentru cei mici, dar s-ar putea să fie nevoie să o ajutăm puțin, de exemplu, punând o jucărie în așternut după fiecare masă, astfel încât pisica să-și petreacă timpul în el și să-și facă treaba acolo. Trebuie să ne asigurăm că litiera este întotdeauna curată.

De asemenea, este recomandat să familiarizăm pisoiul cu un pieptăn și alte instrumente de îngrijire de la o vârstă fragedă. Merită să cumpărăm și să păstrăm o cutie de transport în cameră, astfel încât pisica să nu se teamă de ea mai târziu.

Să folosim întotdeauna întărirea pozitivă în timpul dresajului, adică să răsplătim pisica când a făcut ceva bine și să nu o pedepsim niciodată. Comportamentul inadecvat trebuie ignorat dacă este posibil. Cu perseverență și răbdare, putem chiar să le învățăm trucuri micilor noștri prieteni.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!