Din perspectiva pisicii, o plimbare în libertate este cu siguranță cel mai interesant mod de a petrece ziua. Însă, din diferite motive, această libertate nu poate fi acordată tuturor pisicilor. Într-un bloc din mediul urban, cu trafic intens, interiorul este cel mai sigur loc. Însă accesul liber la un balcon reprezintă un compromis excelent pentru a oferi pisicii de apartament o variantă de divertisment protejat în aer liber. Cuvântul cheie aici fiind „protejat” Fă-ți balconul sigur pentru pisica ta.
Ce îi oferă balconul pisicii?
Un lucru trebuie să fie clar de la bun început: O pisică de apartament nu este în niciun caz dezavantajată. Pornind de la premisa că nu cunoaște plimbările în libertate și proprietarul îi oferă facilități, îngrijire, precum și un program de divertisment adecvat, și o pisică de apartament poate avea parte de o viață corespunzătoare, relaxată, în micul ei teritoriu.
Însă un balcon reprezintă un adevărat bonus, care oferă multă plus-valoare pisicii:
- Zgomote: Ciripitul păsărilor și vocile copiilor de la locul de joacă reprezintă impresii interesante pentru urechile pisicii.
- Vremea: Vântul, razele calde ale soarelui, zăpada – diferitele tipuri de vreme aduc entuziasm în viața pisicii.
- Mirosuri: Mirosurile care ajung la nasul pisicii în aer liber sunt de neimaginat de către noi, oamenii, cu simțul nostru foarte puțin dezvoltat al mirosului.
- Observarea din balcon a lucrurilor precum păsări, frunze, pietoni, mașini este o experiență demnă de un cinematograf pentru pisică. Dacă balconul oferă o perspectivă bună, pisica este stimulată și mintal.
- Pradă: O muscă trece în zbor sau vântul se joacă cu o frunză uscată? Pisica se implică în joc: Mișcările imprevizibile ale unui obiect în aer liber sunt mai interesante decât orice șoricel de jucărie.
Însă și în acest caz se aplică următoarele: Siguranța are prioritate maximă. O plasă de siguranță pe balcon pentru pisici este obligatorie pentru locuințele în care există pisici.
De ce am nevoie de o plasă de siguranță pentru pisici pe balcon?
Plasa de protecție servește pentru a îngrădi balconul, pentru siguranța pisicii. Sunt prevenite astfel plimbările spontane în aer liber sau chiar căderile. Căci chiar dacă pisicile dispun de o agilitate uimitoare atunci când vine vorba despre siguranța aterizărilor și sărituri, tentativele de cățărat la etajul doi sau excursiile pe acoperiș sunt aventuri periculoase. În funcție de premisele constructive, plasa de siguranță pentru pisici servește în plus delimitării față de balcoanele învecinate – astfel, pisica nu va ajunge în mod nepermis pe teren străin. Cea mai importantă funcție a plasei de siguranță este însă aceea de a evita accidentele spontane. Acestea pot avea loc atunci când pisica se sperie pe balcon și încearcă să fugă sau când încearcă să sară după o pasăre sau un fluture. Alte puncte periculoase sunt, de exemplu, balustradele de balcon sub formă de grilaj prea mare, prin care pisica s-ar putea strecura. Și la fereastra care dă spre balcon pândește pericolul de rănire.
Accesorii și plasă de protecție pe balcon: Ce trebuie să am în vedere?
Ce mijloace utilizezi concret pentru asigurarea balconului depinde de caracteristicile de la fața locului. Discută mai întâi cu administrația imobilului dacă, în cazul tău, montarea unei plase de protecție pentru pisici este permisă. Uneori, premisele constructive limitează posibilitățile, de exemplu, dacă nu este permisă fixarea de cârlige sau dacă aspectul exterior al fațadei trebuie să fie unul unitar.
După ce ai lămurit aceste aspecte, poți alege dintre diferite plase de siguranță:
- Plasa pentru pisici: Astfel de plase există în diferite formate și sunt disponibile chiar și sub formă de metraj. Ține cont de distanța dintre ochiuri: 3 până la 4 cm pentru pisici agile, zvelte; pentru exemplare mai corpolente și pisicile senioare sunt suficienți 5 cm. Plasa trebuie montată în așa fel încât să închidă complet balconul sau să delimiteze frontal logia. Montajul se realizează de obicei cu cârlige și chingi.
- Protecția vizuală: Dacă balconul tău are o balustradă tip grilaj cu distanțe mari, poți pune acolo, de exemplu, un covoraș de bambus cu rol de barieră.
- Protecția pentru ferestre: Adesea există o fereastră care dă înspre balcon. Montează o protecție pentru fereastră, pentru ca pisica să nu încerce să se cațăre printr-o fereastră rabatată. Ferestrele rabatate sunt oricum extrem de periculoase – nu lăsa niciodată animalul nesupravegheat atunci când aerisești.
- Ușița pentru pisici: Ușițele pentru pisici pot fi montate – cu ajutorul unui geamgiu – chiar și în ușile din sticlă. Pentru o „pisică de balcon”, un model mecanic simplu, prin care blănoasa să poată ajunge în balcon fără a avea nevoie de ajutorul unui om pentru deschiderea ușii, este suficient.
Trebuie să asiguri siguranța pe balcon a pisicii nu numai din punct de vedere constructiv. Acest lucru este necesar și din punct de vedere al dotărilor și utilizării: Nu depozita pe balcon pungi din plastic, coșuri de gunoi, detergenți și îngrășăminte sau lucruri casabile.
Pisicile pe balcon: zona de exterior perfectă
Pentru a crea o oază perfectă pentru starea de bine a pisicii tale, lasă-te inspirat:
- Priveliște: Un post de observație mai înalt pe balcon este foarte important: Ideal este un ansamblu de exterior pentru pisici sau o bucată atrăgătoare de trunchi natural de copac. Acordă atenție unei ancorări stabile!
- Plante: Te rugăm să folosești pe balcon exclusiv plante netoxice pentru pisici. În acest sens sunt adecvate plantele cățărătoare anuale, care se pot și agăța de plasa de protecție pentru pisici (de exemplu, năsturel sau hamei) și plante perene precum bambus sau pomișori fructiferi. În jardiniere poți crește ierburi aromatice, flori nepericuloase și poate puțină iarba mâței. Pesticidele și îngrășămintele artificiale sunt tabu pe balconul pentru pisică.
- Pajiștea pentru pisică: Blănoasa ta se va bucura deosebit de tare de o mică „pajiște”. Într-o jardinieră plată sau o lădiță din lemn căptușită cu folie poți crește iarba mâței, gazon sau flori de câmp. Pe un balcon mare se pretează un strat înălțat; astfel, pisica se va bucura în același timp de un post de observație înalt.
- Un locșor la umbră: Pe un balcon aflat în plin soare, pisica trebuie să aibă posibilitatea să aleagă între a sta la plajă sau a lua loc la umbră.
- Loc pentru zgâriat: Pe balcon ar trebui să existe o placă de zgâriat sau o suprafață învelită în sisal pentru întreținerea ghearelor.
- Pardoseală: O idee este să plachezi un colț al balconului cu plăci de lemn sau plută. Acestea rețin căldura și pisicii îi va face plăcere să se așeze pe ele.