Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Cum să avem grijă de pisicile senioare?

Data publicării: 05/10/2022

Cu îngrijire adecvată – și noroc – pisicile pot trăi până la vârsta de 20 de ani. Dar pe măsură ce pisicile îmbătrânesc, nevoile și comportamentul lor se schimbă. Transformarea felinei noastre dintr-un pisoi într-o pisică adultă, este un proces spectaculos, dar semnele îmbătrânirii – începând cu vârsta de aproximativ 11 ani – pot fi mai greu de observat. Deci haideți să numărăm anii și să avem grijă de animăluțul nostru într-un mod diferit.

1. Acordă o atenție sporită dietei

Pisicile senioare au nevoi nutriționale unice. În astfel de momente, devine mai important ca niciodată să atingem sau să menținem o greutate corporală optimă pentru a susține sănătatea felinei noastre. Este recomandat să consultăm medicul veterinar despre momentul exact în care să trecem de la hrana „adultă” la hrana pentru pisici „senioare”. În același timp se poate determina și cantitatea, iar acest lucru poate ajuta, de exemplu, în schimbarea greutății corporale după cum este necesar. În plus, poate avea și un efect pozitiv asupra digestiei dacă mini-tigrul primește exact cantitatea de mâncare de care organismul său are nevoie.

2. Crește nivelul de hidratare a pisicii

Pe măsură ce pisicile îmbătrânesc, sunt predispuse la constipație și insuficiență renală, mai ales dacă nu sunt suficient de hidratate. Putem crește aportul de lichide dând conserve pisicuțelor noastre pe lângă hrana uscată și plasând apa proaspătă în mai multe puncte din apartament/curte. De asemenea, ar putea merita să obținem o fântână de apă, deoarece apa în mișcare constantă poate încuraja pisica să bea mai des.

Este posibil ca pisicile mai în vârstă să nu mai poată sări pe tejghea la castronul său de apă. Prin urmare, apa proaspătă și curată ar trebui să fie întotdeauna la îndemână, ușor accesibilă.

3. Recunoaște semnele de durere

Pisicile sunt foarte bune în a-și ascunde durerea. Razele X arată semne de artrită la 9 din 10 pisici senioare, dar problema nu este atât de vizibilă în viața de zi cu zi. Pentru a preveni durerea cauzată de artrită, trebuie să acordăm atenție greutății corporale ideale. Chiar și un kilogram sau două de exces de greutate poate cauza o creștere semnificativă în durerea felinei tale.

Medicul veterinar te poate ajuta în crearea unui plan pe termen lung pentru ameliorarea durerilor. Tratamentul medicamentos, utilizarea suplimentelor nutritive, acupunctura, kinetoterapia sau chiar tratamentul cu laser pot fi soluția ideală.

4. Igiena orală este importantă

Bolile dentare sunt frecvente la pisicile senioare. Găurile sau dinții sparți, gingivita și alte tumori orale pot afecta semnificativ calitatea vieții felinelor noastre.

Infecțiile bucale pot intra în sânge și pot afecta încet ficatul, rinichii și inima. Prin urmare, este esențial să verifici în mod regulat starea gurii animăluțului și să contactezi imediat un medic veterinar dacă observi modificări.

5. Mai mult exercițiu și stimulare mentală

Fiecare mini-tigru are nevoie de locuri în care se poate cățăra, ascunde, își poate ascuți ghearele, poate vâna sau se poate juca. Toate acestea ajută la menținerea sănătății fizice și psihice ale pisicii noastre.

Cu toate acestea, pe măsură ce pisica îmbătrânește, există câteva schimbări simple pe care le poți face. Mișcarea felinei tale poate deveni limitată, așa că este posibil să fie nevoie, de exemplu, de o rampă suplimentară pentru mobilierul pisicii sau poate fi nevoie să muți rafturile pe care pisica este obișnuită să meargă mai aproape una de cealaltă. În loc de un stâlp de zgâriere vertical, unul orizontal poate fi mai confortabil și, de asemenea, este recomandat să aranjăm un spațiu de dormit comod și cald, și să muți patul mai jos, într-un loc ușor accesibil.Nu uita să te joci zilnic cu prietenul tău blănos și să-l încurajezi să vâneze. Este foarte important să motivezi pisica să facă exerciții regulate, dar nu prea stresante pentru ea.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!