Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

ANCP
 
ec.europa.eu

De ce mănâncă pisica noastră iarbă?

Data publicării: 17/05/2024

Indiferent dacă avem o pisică de exterior sau una de interior, probabil că am văzut-o mestecând iarba. Deși poate părea un comportament ciudat, probabil că nu este nimic de îngrijorat. Chiar dacă pisicile sunt carnivore, iarba poate avea numeroase beneficii și pentru prietenii noștri blănoși.

Pentru mulți dintre noi, consumul de iarbă de către pisica noastră poate părea inițial bizar, deoarece știm că pisicile sunt prădătoare și nu au nevoie de hrană de origine vegetală pentru supraviețuire. Nici măcar cercetătorii nu au publicat rezultate concrete cu privire la cauza reală a acestui fenomen, dar există multe teorii cu privire la motivul pentru care mini-tigrilor le place să mestece iarba.

1. Ajută la tratarea indigestiei

Una dintre cele mai acceptate teorii cu privire la motivul pentru care pisicile mănâncă iarbă este că ameliorează simptomele indigestiei. Acest lucru este legat de faptul că felinele vomită adesea iarba pe care au ingerat-o, deoarece stomacul lor nu are enzimele necesare pentru a digera plantele. Deci, consumând iarbă, elimină din organism și ceea ce îi face să se simtă rău, cum ar fi propriul lor blană, poate chiar pene de pasăre sau un os al unei prăzi. Același lucru se întâmplă și cu câinii când consumă iarbă.

2. Seva de iarbă conține acid folic

Un alt aspect interesant este că seva de iarbă conține o cantitate semnificativă de acid folic, care se găsește și în laptele matern al pisicii și este o vitamină esențială pentru mini-tigrii. Acidul folic ajută la digestie, susține creșterea celulelor și producția de hemoglobină. Este posibil ca pisica noastră să simtă lipsa acestei vitamine și să mănânce iarbă pentru a compensa acest lucru.

3. Funcționează ca un laxativ natural

Uneori, lucrurile pe care animăluțul nostru nu le poate digera pot rămâne blocate în sistemul său digestiv. În aceste cazuri, iarba poate ajuta la descompunerea acestora, facilitând eliminarea lor din organism. Cu alte cuvinte, iarba poate fi o soluție chiar și în caz de constipație.

Dar este consumul de iarbă sigur pentru pisici?

Atunci când este consumată cu moderație și cu condiția ca iarba sau zona din jur să nu fi fost tratate cu pesticide sau erbicide, verdețurile nu ar trebui să creeze probleme în organismul pisicii noastre. Cu toate acestea, dacă animalul nostru consumă multă iarbă, aceasta poate rămâne blocată în cavitatea nazală, ceea ce poate face ca micul nostru prieten să înceapă să strănute. În acest caz, este necesar să consultăm un veterinar pentru a îndepărta iarba.

Trebuie să fim atenți și la plantele la care are acces mini-tigrul nostru, în special în interiorul casei, pentru că unele flori pot fi toxice pentru el. Unele plante populare de interior, cum ar fi kalanchoe sau crinii, pot fi toxice pentru pisicuțele noastre și pot provoca reacții grave. Dacă apare o situație neplăcută, trebuie să apelăm imediat la veterinar.

Dacă vrem să fim siguri că iarba pe care o mestecă pisoiul nostru nu conține substanțe dăunătoare, cel mai bine este să cumpărăm iarbă pentru pisici, special destinată pentru acest scop. Astfel, prietenul nostru blănos  nu va avea probleme, iar plantele de apartament vor rămâne intacte.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!