Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

ANCP
 
ec.europa.eu

De ce mănâncă pisicile iarbă?

Data publicării: 25/07/2022

Observăm că uneori pisica începe să mănânce iarba din curte. La prima vedere, acest lucru poate părea ciudat, dar nu trebuie să îți faci griji. În general, iarba nu are efecte negative asupra sănătății pisicii, dimpotrivă, poate avea chiar un efect pozitiv asupra organismului. 

Nu vă speriați, pisica nu mestecă iarbă din motivul că nu i s-a oferit cantitatea optimă de hrană sau fiindcă nu îi place gustul conservei pentru pisici. Iarba are efecte benefice asupra digestiei, așadar nu vă speriați dacă pisica începe să aibă vărsături. Acesta este un proces natural. 

Pisicile nu produc suficiente enzime pentru a digera o cantitate ridicată de iarbă.  Însă în procesul de vărsături, pisica își curăță stomacul de păr, pene, oase sau paraziți – lucruri care irită tractul digestiv sau care nu pot fi digerate cu ușurință. Iarba ajută la funcționarea optimă a intestinelor, lucru extrem de important pentru tractul digestiv al animalului, care poate suferi din cauza părului înghițit. 

Un alt studiu a dovedit faptul, că iarba acționează ca un laxativ natural, care poate fi util și în cazul indigestiei. Majoritatea stăpânilor de pisici s-au întâlnit cu ghemotoace de blană umede în casă sau în jurul casei. Atunci când problema este la nivelul tractului digestiv, pisica va avea nevoie de o altă soluție. Pisicile sunt conștiente de faptul că mâncând iarbă își vor curăța tractul digestiv și vor scăpa de vizita neplăcută la veterinar.

Iarba conține un nivel ridicat de acid folic, la fel ca și laptele matern. Această substanță este esențială pentru animalele noastre de companie, deoarece ajută la formarea hemoglobinei și a proteinelor. Cele din urmă, fiind responsabile în transportul oxigenului din sânge. Deficitul de acid folic poate duce la anemie, iar puiul de pisică nu se va dezvolta corespunzător. Animalele simt instinctiv când au nevoie de vitamine suplimentare, dar este posibil ca unora să le și placă textura și gustul ierbii.

În general, iarba este foarte utilă pentru pisoiași, dar dacă ea a fost tratată cu pesticide sau fertilizante, țineți pisica la distanță de acea zonă verde. În cazul pisicilor ținute în casă, nu confundați consumul de iarbă cu consumul de plante, deoarece majoritatea florilor, plantelor sunt otrăvitoare pentru pisici.

Lucrul cel mai bun pe care îl puteți face este să creșteți iarbă specială pentru pisici, astfel încât să poată mânca oricând doresc ele. O puteți găsi la petshopuri sau puteți opta la semințele de secară, grâu, ovăz. 

Dacă pisica voastră începe să mănânce o cantitatea mare de iarbă sau dacă dorește să o consume în fiecare zi, este recomandat să luați legătura cu medicul veterinar. Sfatul unui profesionist este mereu binevenit.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!