Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Intoleranța alimentară la pisici? – Sfaturi de hrănire

Data publicării: 30/01/2024

La fel ca și în cazul oamenilor, și pisicile pot avea sensibilități alimentare, care adesea se prezintă cu simptome destul de clare. După masă, hrana consumată apare curând într-un colț al casei. În astfel de cazuri, este recomandat să ne ducem blănosul la un medic veterinar. Nu trebuie să ne îngrijorăm, iar dacă alte probleme de sănătate pot fi excluse, probabil trebuie doar să facem mici schimbări în dieta pisicii.

Alte simptome ale sensibilității alimentare:

În majoritatea cazurilor, este ușor și clar să constatăm dacă mini-tigrul nostru are un stomac sensibil. Să fim atenți la comportamentul pisicii în jurul orelor de masă, deoarece aceasta este perioada crucială. Dacă se manifestă unul dintre următoarele simptome, este recomandat să schimbăm dieta animăluțului:

– Vărsături frecvente: Nu se referă la momentele când pisica își elimină ghemul de blană prin vărsare sau când elimină hrana înghițită din cauza faptului că a fost prea pofticioasă. În orice caz, conținutul eliminat din stomac ar trebui considerat ca un semn.

– Vărsături cu sânge: Chiar și dacă apare rar, poate indica sensibilitate alimentară. Trebuie să consultăm un medic veterinar încă de la prima apariție.

– Diaree frecventă: Dacă pisica a mâncat ceva ce nu ar fi trebuit, pot apărea diaree. Cu toate acestea, dacă scaunul este constant lichid, acest lucru indică probleme digestive.

– Anorexie: Dacă mini-tigrul refuză să mănânce sau mănâncă foarte puțin.

– Letargie: Pisicile cu stomac sensibil pot deveni letargice și deprimate în urma unei alimentații inadecvate.

– Mâncărimea și sensibilitatea alimentară pot duce adesea la apariția zonelor lipsite de păr, zgâriate, în special în zona capului și gâtului.

Sfaturi pentru cazurile acute (adică nu cronice) de sensibilitate gastrică:

– Să menținem pisica bine hidratată: să ne asigurăm că animăluțul bea regulat. Să avem întotdeauna apă proaspătă și rece la îndemână. Diareea și vărsăturile pot deshidrata rapid felina.

– Hrană dietetică pentru stomac și sistemul digestiv sau hrană hipoalergenică, administrarea de probiotice.

Tratament medicamentos: Este posibil să fie necesar să ducem veterinarului o probă de scaun, pentru a determina dacă organismul animalului nu este afectat de agenți patogeni (paraziți, bacterii). În cazul în care pisica are paraziți în organism, în funcție de rezultatele analizei de scaun, veterinarul va prescrie un tratament eficient pentru blănosul nostru. Dacă nu există paraziți, pot fi necesare investigații suplimentare, cum ar fi analize de sânge sau ecografia abdominală. Este important să administrăm întotdeauna un medicament pisicii doar la recomandarea veterinarului.

Alimente sensibile: În urma consultării cu medicul veterinar, să achiziționăm alimente marcate ca “sensitive”. Astfel de produse pot fi găsite, de exemplu, în gama MultiFit, Premiere și Select Gold.

Dacă simptomele durează mai mult de 24 de ore, atunci trebuie să ducem cu siguranță pisica la veterinar. Dacă animalul este foarte slăbit, nu mănâncă, nu bea, atunci nu ar trebui să așteptăm nici măcar o zi.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!