Plimbarea unei pisici în lesă este posibilă, dacă animalul acceptă acest lucru. Informează-te de aici la ce trebuie să fii atent la plimbare!
În plimbările zilnice, imaginea câinilor în lesă face parte din cotidian. Însă atunci când un proprietar de pisică apare cu animăluțul său pufos de după colțul blocului, se provoacă agitație. O pisică mergând în lesă pare ceva bizar la prima vedere, mai ales că aceste blănoase sunt cunoscute exact pentru independența lor față de companionii umani. Însă este justificat să ridici din sprâncene atunci când vezi o pisică în lesă? Află mai multe de aici.
Există obligativitatea purtării lesei pentru pisici?
Nu există obligativitatea purtării lesei pentru pisici, chiar dacă unii apărători ai mediului și naturii cer acest lucru. Motivul solicitării folosirii leselor îl reprezintă pisicile libere, care vânează păsări protejate și alte specii de animale pe cale de dispariție.
Conform Directivei UE privind protecția speciilor, orice ucide în mod deliberat un animal protejat este pasibil de urmărire penală. În cazul unei interpretări foarte stricte a textului acestei legi, ar fi interzisă lăsarea pisicilor fără lesă în aer liber, deoarece ucid păsări și animale. Din fericire, această interpretare a textului legii este considerată excesivă de către majoritatea politicienilor. Prin urmare, pisica ta va avea voie în continuare să se plimbe pe câmpuri și pajiști.
Proprietarii de imobile pot impune însă obligativitatea lesei pentru câini și pisici în imobilele lor. Chiar dacă această completare a regulamentului de ordine interioară se face retroactiv, ea este valabilă. Dacă locuiești împreună cu pisica ta, căreia îi dai voie să se plimbe liberă, într-o astfel de clădire, conform acestui regulament, pisica nu ar mai avea voie să iasă afară decât în lesă.
Ieșitul „la plimbare” reprezintă o alternativă la ieșirile libere?
Mai ales în zona urbană, în apropierea străzilor intens circulate și în care nu există grădină în spatele casei, proprietarii de pisici pot simți nevoia să facă ceva bun pentru pisica lor prin ieșiri controlate la plimbare, chiar și în absența obligativității lesei. Dacă „plimbarea” în lesă este gândită drept compromis la lăsatul liber, sigur în spate se ascunde o intenție bună – însă multor pisici nu le vei face un favor astfel.
Atunci când o pisică se plimbă în aer liber, ea se mișcă complet diferit față de un câine și face lucruri care sunt absolut imposibile în lesă. Pisicile inspectează lemne și nișe înguste, fac echilibristică pe ziduri, se cațără în copaci și se opresc din când în când pentru a pândi și a observa. În lesă, pisica nu are aceste libertăți sau le are numai parțial.
În plus, multe blănoase intră în panică atunci când sunt puse în lesă, deoarece lesa le împiedică să fugă și să se ascundă atunci când aud un sunet necunoscut sau se întâlnesc cu oameni sau animale străine. Astfel, pisica va fi stresată, pentru că trebuie să se comporte contrar instinctelor sale naturale.
În plus, pisicile sunt animale teritoriale. Asta înseamnă că își aleg un teritoriu definit și se mișcă în cadrul limitelor acestuia. În timp ce un câine explorează cu bucurie zone noi și inspectează cu curiozitate locuri noi, pisicilor le este de cele mai multe ori frică și nu se simt absolut confortabil în locuri străine.
Când are sens să pui o pisică în lesă?
În principiu, o pisică curioasă și deschisă poate fi scoasă în lesă afară, dacă acceptă acest lucru și se simte bine astfel. Pentru acești tigri de apartament, excursiile în aer liber reprezintă o schimbare binevenită.
Însă, din diferite motive, poate fi foarte util să obișnuiești cu un ham și plimbarea în lesă chiar și o pisică mai anxioasă:
Nou în zonă: Ai un pui de pisică pe care urmează să îl lași să circule liber sau te-ai mutat într-un loc nou împreună cu pisica ta obișnuită să se plimbe liber? Însoțiți de omul lor, acești tigri de apartament pot face primii pași în noul mediu, pot inspecta și învăța terenul.
Convalescență: Tigrișorul tău obișnuit să circule liber este bolnav sau se recuperează încet după boală? În lesă îi poți oferi animalului câteva ore de mișcare în aer liber, sub supravegherea ta. Astfel, pisica își poate recupera încet condiția fizică și se bucură de mișcare regulată.
Dresaj de siguranță: Pisica ta urmează să aibă acces în părți ale imobilului precum un balcon sigur pentru pisici? În lesă, animalul poate inspecta zona necunoscută în prezența ta.
Socializare: Vrei să îți aduci laolaltă pisica și un nou colocatar și dorești să eviți în cel mai rău caz o vânătoare nebună? Pune-l pe locatarul inițial, care are avantajul teritoriului propriu, în lesă. Chiar și cea mai atent pregătită socializare poate eșua – caz în care lesa asigură o distanță de siguranță.
Siguranță: Uneori se poate întâmpla să fie nevoie să iei cu tine pisica fără cușca de transport sau să trebuiască să o scoți afară când te afli pe drum – de exemplu, când faci o călătorie lungă și pisica trebuie să își facă nevoile. Lesa îți oferă ție și animalului tău siguranță în călătorii.
Ce riscuri există pentru pisicile în lesă?
Ieșitul la plimbare cu pisica implică unele probleme de care trebuie să ții cont atunci când începi plimbările cu pisica. Aici găsești cele mai frecvente complicații care apar atunci când ieși cu pisica la plimbare.
Contra naturii: Un lucru este sigur: Pe pisici nu le interesează să meargă cuminți „la pas” lângă stăpânul lor. Pisicile sunt animale autonome și au un ritm propriu al mișcărilor și al traseelor pe care le parcurg pentru a-și inspecta teritoriul. Așa cum tu, ca om, nu te-ai cățăra împreună cu pisica într-un copac sau nu ai sări într-un tufiș după un șoarece, pentru pisică nu este natural să însoțească omul la o tură prin zona pietonală. Toți acești stimuli reprezintă un stres și un efort semnificativ pentru o pisică anxioasă și sperioasă. Dacă vrei să ieși la plimbare cu pisica, fă acest lucru exclusiv într-o zonă liniștită, ușor de monitorizat și sigură.
Panică: Dacă în timpul plimbării cu pisica apare o situație amenințătoare pentru animal, o pisică lăsată liberă s-ar adăposti dintr-un salt și ar fugi fie într-un loc mai înalt, fie s-ar ascunde în cea mai apropiată vegetație deasă. Niciunul dintre aceste lucruri nu este posibil pentru pisica aflată în lesă. Animăluțul tău se poate răni în cazul unei încercări de evadare, se poate cățăra panicat pe tine sau se poate elibera și se poate încurca fatal în lesă.
Pisica își câștigă libertatea: Dacă pisicii de apartament încep să îi placă excursiile în aer liber, este posibil ca începând de acum să dorească să iasă mai des afară. Astfel de animale este posibil să pândească permanent ușa casei, să o zgârie și să miaune. Altele refuză să mai folosească litiera, ca formă de protest, sau reacționează prin agresiuni. Dacă pisica insistă atât de mult să iasă afară, adesea proprietarii nu prea au ce altceva să facă, decât să permită animăluțului să iasă. Lucrurile devin problematice dacă nu-i poți oferi colocatarului patruped libertatea dorită, deoarece locuiești în oraș sau pe o stradă intens circulată. În acest caz, ultima variantă este să cauți pentru micul blănos nemulțumit o casă nouă, cu posibilitate de ieșiri în libertate.
Numai câte un animal o dată: Să scoți o pisică la plimbare în lesă necesită întreaga ta atenție. În timp ce proprietarii de câini își pot scoate patrupezii fără probleme chiar și câte doi sau trei deodată la plimbare, în cazul mai multor tigri de apartament puși în lesă, haosul este garantat. Fiecare animal are propria sa voință. Și pentru că nu ascultă comenzi, precum câinii, în curând vor începe să alerge de colo-colo și să încurce lesele între ele. Dacă ai mai multe pisici, trebuie să le scoți neapărat la plimbare una câte una.
Riscuri pentru sănătate: O pisică în lesă este expusă acelorași agenți patogeni ca una care se plimbă în libertate. De aceea, vaccinează-ți și deparazitează-ți regulat tigrul de apartament. Împotriva puricilor și căpușelor pe care animalele le pot aduna când se plimbă prin vegetație, ajută produse adecvate pentru protecție împotriva paraziților și căpușelor.
Ce mediu se pretează pentru o pisică în lesă?
Pisicile sunt teritoriale și preferă un mediu familiar. Poți evita stresul și agitația, scoțând pisica la plimbare mereu în aceleași locuri. Pe cât posibil, lasă pisica să exploreze grădina casei în lesă. Pentru asta nu trebuie să mergeți prea departe sau cu mașina. Și, dacă este nevoie, ajungeți rapid înapoi înăuntru.
Altfel, poți alege o zonă liniștită în natură. O pajiște cu tufișuri și copaci sau poteci și drumuri prin pădure și pe câmp, foarte puțin circulate, sunt ideale. Ai grijă ca, pe cât posibil, prin zonă să nu circule autovehicule sau biciclete și evită întâlnirile cu animale care pasc, câini sau alte lucruri care pot speria pisica.
Cum poți merge la plimbare cu o pisică în lesă?
Perioade scurte de timp: Fă primele încercări de plimbare cu pisica în lesă pe perioade scurte de timp. De cele mai multe ori, zece până la 15 minute sunt suficiente pentru o excursie în aer liber. Pisica ta va avea parte în acest timp de atât de multe noutăți, încât o perioadă mai lungă o va suprasolicita. Ia în orice caz cu tine cușca de transport cu care pisica este obișnuită și amplaseaz-o în câmpul vizual al acesteia. Astfel, ea se va putea refugia acolo dacă este cazul.
La plimbare în grup: Deoarece pisicilor le place să aibă în preajmă oamenii cu care sunt obișnuite, poți face ca excursia pisicii să fie cât mai puțin stresantă dacă iei cu tine și alți membri ai familiei. Lasă o persoană să meargă în față și urmeaz-o împreună cu pisica aflată în lesă. Pisica va vedea o persoană cunoscută și se va simți mai bine alături de acest însoțitor.
Pisica decide: Ține cont de faptul că, în mod normal, o pisică nu va fi la fel de ascultătoare în lesă ca un câine. De aceea, plimbarea cu aceste animale de companie este foarte diferită. În acest caz, pisica decide pe unde merge, iar tu o urmezi. Pentru aceasta ai nevoie de timp și de răbdare: Permite-i animalului să exploreze zona în liniște și în propriul său ritm. Probabil că blănosul va mirosi foarte mult, se va strecura cu precauție prin iarbă sau este posibil ca o vreme să nu se miște deloc. Fii pregătit pentru orice. Poate că următoarea mișcare a pisicii tale va fi să facă un salt pentru a se ascunde sau să sară pe trunchiul unui copac și să se cațăre.
Urmărește limbajul corporal al pisicii: Merge cocoșată și foarte încet? Atunci este în alertă și se simte nesigură. Ar vrea să devină cât mai mică și mai invizibilă. Animalele stresate au ochii mari, capul este lăsat și vârful cozii se mișcă nervos dintr-o parte în alta. Du animalul cât mai repede în mediul său obișnuit, pentru a se putea odihni.
Dacă, pe de altă parte, pisica se plimbă dreaptă, cu coada ridicată, înseamnă că se simte bine în aer liber și nimic nu stă în calea unei ture de explorare.
De ce are nevoie pisica pentru plimbarea în lesă?
Pentru plimbări în aer liber, animăluțul tău va avea nevoie de un ham pentru pisici și lesă. O zgardă nu este neapărat adecvată, deoarece o pisică este atât de mobilă și agilă, încât poate evada cu ușurință din ea. Un ham se așază pe animal, cu ajutorul curelușelor, în jurul gâtului și corpului. Astfel, acesta este mult mai sigur decât o zgardă pentru pisici. Unele pisici sunt adevărați maeștri ai evadărilor. Pentru aceste exemplare există hamuri de siguranță, cu două curelușe așezate de jur împrejurul corpului.
Un alt criteriu de selecție important pentru hamuri este confortul la purtare. Un ham moale este optim. Acesta este realizat din materiale moi, precum țesătură respirabilă de tip plasă. Se așază în mare parte pe zona pieptului, fără a tăia sau a exercita presiune. În plus, reduce pericolul de rănire, în cazul în care pisica sare în timp ce se află în lesă, trăgând astfel puternic de ham.
Clasa de top o reprezintă hamurile de siguranță cu țesătură moale. Pisica poartă un fel de vestă peste piept, în timp ce două curelușe peste abdomen asigură corpul. Cu un astfel de ham, chiar și celor mai iscusiți evadatori le este greu să scape.
Cum găsesc hamul potrivit pentru pisică?
Hamurile pentru pisici trebuie să se așeze optim pe corp, pentru a nu încurca pisica și pentru a funcționa impecabil. Producătorii oferă aceste accesorii în diferite mărimi. De aceea, înainte de a cumpăra, măsoară la pisică
- Circumferința gâtului
- Circumferința pieptului
- Circumferința corpului
În cazul în care ai dubii, ia hamuri de mai multe mărimi pentru a le proba acasă. Produsele cu curelușe reglabile sunt ideale. Acestea pot fi adaptate individual la colocatarul tău.
Ce lesă se pretează pentru pisici?
Pentru a oferi pisicii tale cât mai multă libertate posibilă în lesă, lesele extensibile sunt ideale. Această lesă pentru pisici se extinde și se strânge la loc automat, în funcție de necesitate. Astfel, este mai puțin probabil ca pisica să se blocheze în tufișuri, copaci sau garduri. În plus, lesele extensibile sunt foarte ușoare, astfel încât pisica aproape că nu le simte. Aceste lese derulabile sunt disponibile cu lungimi de cinci, opt sau zece metri. Astfel, pisica ta se va bucura de suficientă libertate pentru a explora și a observa.
O lesă lungă pentru câini de talie mică este de asemenea recomandată. Aceasta nu se rulează de la sine, potrivindu-se astfel cel mai bine pentru teren deschis, fără obstacole. Cu ajutorul acesteia, pisica se poate plimba în liniște, de exemplu, pe terasă sau pe gazonul din curte.
Cum îmi pot obișnui pisica cu lesa și hamul?
Cel mai simplu este să obișnuiești animalul cu hamul și lesa încă de când este pui. În cazul pisicilor mai în vârstă, ai nevoie de obicei de ceva mai multă răbdare, până când acestea vor accepta curelușele neobișnuite pe corp. Procedează după cum urmează:
- Asociază întotdeauna familiarizarea cu hamul și lesa cu o experiență pozitivă pentru animal și recompensează-l cu bunătăți dacă face lucrurile bine.
- Începe prin a-i permite pisicii să examineze și să miroasă temeinic hamul și lesa.
- Folosește-te de o situație relaxată, în timpul jocului sau mângâierilor, pentru a-i pune pisicii lejer hamul.
- La primele încercări, îndepărtează hamul imediat și recompensează pisica cu ceva bun.
- Prelungește treptat durata de purtare, până când pisica nu mai observă hamul și se comportă perfect normal atunci când îl poartă.
- Lucrează și la scosul hamului, până când această activitate se desfășoară relaxat. Dacă animăluțul tău favorit va primi o gustare de fiecare dată când îi scoți curelușele, în curând va accepta liniștit operațiunea.
După ce pisica a acceptat hamul de siguranță, continuă cu lesa. Fă primele încercări neapărat în locuință. În cazul în care pisica intră în panică, pe acest teren lipsit de pericole ai posibilitatea de a interveni rapid și de a încheia dresajul. Important în acest sens:
- Alege o cameră pe cât posibil deschisă, cu puține lucruri în ea.
- Prinde lesa de hamul pisicii și observă comportamentul patrupedului tău.
- Oferă-i pisicii libertate și ține lesa lejer, nu trage de ea decât în caz de urgență.
- După ce pisica s-a obișnuit să fie pusă în lesă, poți începe să o dirijezi delicat din când în când într-o anumită direcție.
- Nu face economie de recompense delicioase și laude, atunci când pisica ta se descurcă bine.
Atunci când amândoi vă simțiți siguri, mergeți pentru prima dată afară. Rămâi în apropierea ușii casei sau terasei, pentru a putea încheia rapid încercarea, în caz de nevoie.
Dacă vrei să încerci o plimbare cu pisica ceva mai departe, ia-o cu tine în cușca sau geanta de transport și scoate-o afară numai la destinație.
Prima plimbare în lesă a pisicii
La plimbarea controlată în lesă, ține cont de următoarele puncte:
Ciparea: La fel ca în cazul unei pisici căreia îi permiți să se plimbe în libertate, și o pisică plimbată în lesă trebuie cipată și datele de contact trebuie înregistrate într-o bază de date cu animale de companie. Crești astfel șansele de a-ți recupera animalul, în cazul în care acesta reușește totuși să fugă. În plus, mai poți fixa pe hamul pisicii un medalion cu numărul tău de telefon.
Cu ham și lesă în cușca de transport: Pisica ta ar trebui să poarte hamul și lesa încă din cușca sau geanta de transport, pentru a putea asigura animalul imediat după deschiderea mijlocului de transport.
Verifică mediul înconjurător: Înainte de a porni, mai aruncă o privire temeinică în jur. Dacă ești sigur că în preajmă nu există câini, oameni care se plimbă, bicicliști sau alte surse de pericol, deschide cutia de transport a pisicii și ține lesa ferm în mână.
Pisica decide ritmul: Nu forța pisica să iasă afară. Animalul trebuie să decidă singur dacă și când dorește să părăsească spațiul sigur. Tu ești elementul pasiv, care nu face decât să țină lesa și să continue să observe mediul înconjurător. Dacă pisica nu dorește să iasă, întrerupe încercarea și încearcă din nou peste câteva zile. Dacă nici atunci nu reușești, este clar că patrupedul nu are chef de excursii și nu este genul de animal care să fie plimbat în lesă.
Totul este palpitant și nou: Pisica ta este foarte ocupată să miroasă și să se uite de jur împrejur atunci când este afară. De regulă, va reacționa altfel față de tine decât între cei patru pereți ai casei cu care este familiarizată. În plus, ține cont de faptul că este posibil să reacționeze mai puțin prompt la chemare sau să se sperie de tine. De aceea, trebuie să te miști calm și lent. Evită mișcările bruște și trasul brusc de lesă.
Nu pierde pisica din vedere. Dacă pare relaxată, se pare că această nouă activitate îi place și îi poți oferi mai des plimbări în lesă.
Soluții alternative pentru plimbări libere controlate
Dacă pisica ta nu este entuziasmată de lesă, îi poți oferi totuși posibilitatea de a sta la aer, sub supraveghere. Cel mai simplu este dacă deții un balcon. Acesta poate fi asigurat cu ajutorul unei plase pentru pisici. Pe acest balcon sigur pentru pisici, patrupedul tău poate să își găsească o ocupație singur sau alături de tine și poate admira priveliștea.
Dacă ai grădină, în unele cazuri există posibilitatea de a delimita o anumită zonă. În acest mod, pisica poate ieși afară în siguranță. Pentru aceasta, important este un gard stabil, bine ancorat în sol. Acesta trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 180 până la 200 de centimetri. Ai grijă ca în apropierea sa să nu existe nici tufe, nici copaci, căsuțe de grădină sau alte elemente cu ajutorul cărora pisica ar putea sări peste obstacol.
Concluzie: Lesa pentru pisici – bună sau rea?
În principiu, plimbarea în lesă nu înlocuiește plimbările cu adevărat libere, când pisica ta vine și pleacă după cum dorește. Pentru pisicile de apartament fără posibilitatea de a se plimba pe un balcon sau în grădină, plimbarea cu lesă retractabilă și ham reprezintă însă o variantă suplimentară de mișcare.
Dacă patrupedul tău dorește sau nu să profite de această opțiune, depinde de caracterul său. Animalele anxioase se simt cel mai bine în mediul familiar și nu se bucură de plimbarea în lesă. Tigrii domestici curioși, cărora le place să exploreze, se vor bucura însă de această ofertă. De aceea, în această problemă, pisica trebuie să aibă întotdeauna ultimul cuvânt.