Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Pisica poate mânca hrană pentru câini?

Data publicării: 27/03/2024

Noii stăpâni întreabă adesea medicii veterinari dacă pisica poate mânca hrană pentru câini. Și, chiar dacă o bucățică furată din farfurie nu îi va face rău felinei, pe termen lung, hrana destinată câinilor nu susține sănătatea pisicii noastre, așa că nu este recomandat să o hrănim cu ea în mod regulat. Pentru a înțelege de ce, merită să aflăm mai mult despre nevoile nutriționale ale pisicilor.

Pot pisicile să consume în siguranță hrană pentru câini pe termen lung?

Chiar dacă unele tipuri de hrană pentru câini sunt mai accesibile ca preț decât cele formulate special pentru pisici, nu putem hrăni mini-tigrul nostru cu ele pe termen lung. Poate că pisica noastră nu ar suferi consecințe imediate, dar ar avea cu siguranță un impact negativ asupra sănătății sale în timp. Iar unul dintre principalele motive pentru diferența de preț este faptul că alimentele conțin ingrediente diferite, deoarece câinii au nevoi nutriționale diferite față de pisici.

Nevoi nutriționale diferite

Chiar dacă împărțim casa noastră cu câini și pisici, acestea sunt, totuși, animale complet diferite, iar acest aspect trebuie luat în considerare și la hrănire. Pisicile și câinii au nevoi nutriționale diferite.  

Diferențe între hrana pentru pisici și cea pentru câini

Cele mai importante diferențe în compoziția hranei pentru prietenii noștri patrupezi:

1. Gust

Pisicile percep gusturile diferit față de câini, deoarece, spre exemplu, mini-tigrilor nu le place gustul dulce, iar numărul receptorilor gustativi este, de asemenea, diferit. Pisicile au 470 de papile gustative, în timp ce câinii au 1700. Pentru a înțelege mai bine diferența, merită să știm că oamenii au peste 9000 de papile gustative. La pisici, simțul olfactiv este mai dezvoltat decât cel gustativ, motiv pentru care hrana pentru pisici are un miros mai intens, mai bun, pentru a satisface și felinele mai pretențioase.

2. Proteine

Deoarece sunt strict carnivore, pisicile au nevoie de o hrană cu un conținut de proteine mult mai ridicat decât câinii. Unele mărci și tipuri de hrană pentru câini pot conține un nivel mai mare de proteine (aproximativ 18-26%), dar nici acestea nu ating nivelul necesar pentru menținerea sănătății pisicilor (minim 30-34%).

3. Taurină

Pisicile (și oamenii) fac parte dintre mamiferele care nu pot produce taurină în organismul lor, așa că alimentația lor trebuie să o conțină.

4. Acid arahidonic, Vitamina A, Niacina

Acestea sunt ingrediente de care pisicile au nevoie în cantități mai mari decât câinii, altfel pot apărea boli care, pe lângă faptul că pot face viața pisicii neplăcută, necesită și tratamente costisitoare. De aceea, nu merită să economisim bani pe hrană, deoarece pe termen lung, economiile noastre nu se vor amortiza în niciun fel, iar sănătatea și fericirea mini-tigrului nostru vor fi puse în pericol.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!