Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

5 sfaturi pentru a face casa micuței tale rozătoare perfectă!

Data publicării: 10/10/2022

Mulți oameni aleg o rozătoare ca primul lor animal de companie deoarece sunt în general mai ușor de îngrijit decât câinii și pisicile și necesită un spațiu mai mic. Cu toate acestea, pentru ca animăluțul să aibă o viață fericită și sănătoasă, trebuie să îi creăm o casă care să se potrivească cel mai bine nevoilor sale. Câteva sfaturi vă pot ajuta în acest sens.

1. Găsirea locului ideal

Contează foarte mult unde așezăm cușca. Dacă este posibil, să uităm de garaj sau șopron,  mai degrabă să căutăm o cameră în interiorul casei în care animăluțul să se simtă confortabil și să nu fim deranjați de mișcările lui, nici măcar noaptea.

Cel mai bun este probabil livingul, unde petrecem mult timp ziua, iar noaptea zgomotele se aud mai puțin în timp ce dormim în dormitor. Să ne asigurăm că prietenul nostru blănos nu este expus la lumina directă a soarelui sau la curent.

2. Dimensiunea contează

Fie că este un hamster, un porcușor de Guineea sau un iepuraș, cu cât cușca este mai mare, cu atât se va simți mai bine. Chiar dacă micul mamifer va petrece doar puțin timp în cușcă, este totuși important ca aceasta să fie suficient de mare să îi ofere loc de mișcare. În cazul porcușorilor de Guineea și iepurașilor, este, de asemenea, o idee bună să adăugăm un țarc în zonă. Și, dacă vrem un fel de rozătoare mică, trebuie să ne asigurăm și că distanțele dintre grile sunt suficient de mici. Este important ca micul nostru prieten să nu poată scăpa și, de asemenea, să nu poată rămâne prins.

3. Alegerea așternutului potrivit

Tipul de așternut de care are nevoie micul nostru prieten depinde și dacă este, de exemplu, un hamster sau un iepuraș. Rumegușul, care trebuie să fie fără praf, poate fi alegerea ideală pentru toate animăluțele. Deși mulți proprietari sunt bucuroși să aleagă versiuni parfumate, mamiferele mici preferă, în general, așternutul natural.

Pe de altă parte, un iepuraș nu are neapărat nevoie de rumeguș în toată cușca, este suficient să așezăm o toaletă din plastic în colțul ales, în care putem pune chiar și pelete cu absorbante cu miros excelent.

4. Selectarea echipamentelor

Fiecare animăluț are nevoie de un hrănitor și un adăpător. În loc de boluri de plastic, este mai bine să alegem dintre bolurile ceramice mai grele, și un adăpător cu bile. Pe de altă parte, este important să le păstrăm curate în mod regulat.

Deoarece micile mamifere sunt animale de pradă, nu este neobișnuit să se sperie, motiv pentru care trebuie să existe o căsuță în cușcă, în care micul nostru prieten să se poată ascunde întotdeauna în siguranță. Este recomandat să alegem unul din lemn sau fân, ceea ce este în regulă dacă animăluțul îl mestecă.

5. Să oferim și jucării

Mișcarea și distracția sunt, de asemenea, esențiale în viața animăluțelor mici, așa că unele jucării sunt și ele elemente obligatorii al cuștii. Să ținem întotdeauna cont de siguranță. Trebuie să ne asigurăm că obiectul selectat nu conține părți otrăvitoare sau ascuțite. Jucăriile nu trebuie să fie neapărat scumpe, dar ar trebui să le schimbăm în mod regulat pentru a ne asigura că amicul nostru blănos nu se plictisește de ele. Putem surprinde animăluțul cu un rol de hârtie igienică umplută cu fân, cu o cutie de carton cu găuri sau chiar cu o creangă de măr din grădină, dacă este fără chimicale. Să fim creativi!

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!