Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

5 sfaturi pentru casa de vis a micuțului tău prieten!

Data publicării: 02/02/2023

Hamsterii sunt animăluțe populare datorită dimensiunilor mici, aspectului drăguț și cerințelor nu prea mari. Dar pentru ca hamsterul nostru să trăiască o viață lungă și fericită alături de noi, trebuie să îi creăm un mediu de viață ideal. Dacă, în schimb, ne dorim ca locuința hamsterului nostru să fie nu numai potrivită, ci și o adevărată casă de vis, ar trebui să urmăm câteva sfaturi.

1. Să alegem o cușcă mare

Unul dintre cele mai importante considerente atunci când alegem o cușcă pentru hamsteri este dimensiunea. Deși hamsterii sunt mici, trebuie să știm că le place să sape, să se cațere și să alerge, așa că trebuie să cumpărăm o cușcă cât mai mare, ținând cont de spațiul liber disponibil în apartamentul nostru, de posibilitățile financiare și poate, de cât de ușor o putem păstra curată.

Trebuie să luăm un terariu sau o cușcă de cel puțin 80x50x30 cm pentru hamsterii sirieni (aurii) și de cel puțin 60x50x30 cm pentru hamsterii pitici siberieni. Acestea pot părea mari la prima vedere, dar numai până când toate accesoriile sunt la locul lor, atunci spațiul se epuizează repede.

2. Așternutul trebuie să fie confortabil și sigur

Probabil că toată lumea știe că trebuie să existe așternut în partea de jos a cuștii pentru hamsteri. Cel mai preferat așternut pentru rozătoare este rumegușul, care este și o alegere excelentă pentru casa de vis, atâta timp cât este de bună calitate.

Să nu obținem niciodată rumegușul pentru animăluțul nostru de la un atelier de tâmplărie, deoarece cel mai probabil conține praf, posibil părți din specii de lemn periculoase și poate fi chiar contaminat cu substanțe chimice.

Să alegem rumeguș din lemn moale, paie și chiar cânepă din selecția de așternuturi ale unor mărci de încredere disponibile în magazine. Dacă cușca noastră este suficient de mare, ne putem surprinde prietenul micuț cu diferite tipuri de așternut.

Trebuie să ne asigurăm că rumegușul are cel puțin 8-10 cm înălțime la fundul cuștii, pentru ca micul nostru prieten să se poată cuibări confortabil atunci când vrea să doarmă.

3. Să punem o roată pentru alergat în cușcă

Hamsterii au nevoie de multă mișcare și, din moment ce devin o adevărată mică bombă energetică noaptea, le place să alerge pe roată. Trebuie să alegem o roată de dimensiunea potrivită, special confecționată pentru rasa de hamster specifică, deoarece o roată prea mică poate cauza probleme cu coloana vertebrală, iar o roată prea mare va fi dificil sau imposibil de folosit de către animalul nostru.

Să ne asigurăm că rotița de alergat nu are piese care ar putea răni animăluțul și, de asemenea, este în regulă dacă nu este prea zgomotoasă, deși acest lucru este în interesul stăpânului, nu al hamsterului.

4. Să le asigurăm ascunzătoare

Hamsterii dorm în timpul zilei și, de obicei, fac asta ascunși și încovoiați. Pentru un somn liniștit, ar trebui să găsim niște ascunzători pentru prietenul nostru blănos. Putem pune în cușcă o căsuță de lemn pentru hamsteri (cu siguranță va avea urme de mestecat în timp), un rol de hârtie igienică fără vopsea și parfum sau chiar un bârlog din jumătate de coajă de nucă de cocos.

5. Să nu uităm de jucării

Pentru ca hamsterul nostru să nu se plictisească și să se distreze în orice moment, merită să avem niște jucării sigure și distractive în căsuța animăluțului nostru. De exemplu, putem cumpăra scări de lemn, poduri, hamace sau chiar mingi de iarbă destinate rozătoarelor mici, toate care susțin uzura dinților, mișcarea și distracția.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!