Păstrarea unui animăluț este o mare responsabilitate, nu numai în cazul câinilor sau pisicilor, ci și în cazul iepurașilor trebuie să ne asumăm un angajament pe termen lung. Este firesc să ne dorim ca micul nostru prieten să stea cu noi mult timp și să trăiască o viață fericită și sănătoasă. Cu toate acestea, noi, stăpânii, avem un rol important de jucat în menținerea acestui lucru. Câteva sfaturi ne pot ajuta ca blănosul să se simtă foarte bine cu noi.
1. Compania altor animăluțe
Iepurii sunt în special extrem de sociabili, au mare nevoie de contact cu alți iepuri. Chiar dacă ne dedicăm tot timpul liber animăluțului nostru, acesta nu va fi cu adevărat fericit fără un alt urecheat drăgălaș lângă el. În același timp, ar trebui să știm că iepurașii sunt foarte pretențioși când vine vorba de prieteni, așa că împrietenirea nu va fi neapărat o sarcină ușoară, s-ar putea chiar să avem nevoie de un expert. Poate fi mai ușor dacă ambii iepurași vin la noi ca pui și cresc împreună.
2. Suprafață mare
Pentru ca animăluțul să fie fericit și sănătos, acesta are nevoie de multă mișcare. Nevoia specifică de exercițiu depinde și de mărimea iepurașului nostru. O locație interioară spațioasă este cea mai potrivită pentru blănoșii plini de viață. Dacă avem ocazia, ar trebui să îi lăsăm să alerge liberi câteva ore pe zi sau să așezăm un țarc în zonă, astfel încât să aibă mai mult spațiu pentru a alerga și să sară. Dacă avem o curte, pe vreme bună, alergatul și mâncatul în grădină poate fi o oportunitate grozavă pentru prietenul nostru blănos. Cu toate acestea, este important să fie întotdeauna sub supraveghere.
3. Nutriție adecvată
Pentru a preveni dezvoltarea bolilor, pe lângă exercițiile fizice, este esențial să urmăm o alimentație adecvată. Fânul proaspăt, fără praf, bogat în fibre, ar trebui să fie principala hrană a animăluțului nostru. Acest lucru poate fi apoi suplimentat cu diverse legume și hrană peletizată special concepută pentru iepuri. Nu putem hrăni cu orice iepurașii, deoarece sistemul lor digestiv este extrem de sensibil. Dacă nu suntem siguri, este recomandat să consultăm un medic veterinar.
4. Jocuri distractive
Iepurii sunt animale inteligente cărora le place să se joace. Putem obține niște jucării pentru iepurași disponibile în comerț, dar putem surprinde micii urecheați cu un rol de hârtie igienică, care poate fi o jucărie excelentă pentru ei. În plus, iepurii adoră să sape, lucru pe care îl pot face în grădină sau de exemplu, într-o cutie de nisip pe balcon. Dacă nu avem, atunci să creăm un loc în care să sape, pe care să-l umplem cu pământ de săpat special produs în acest scop.
5. Atenție suficientă
Iepurii de casă cu siguranță necesită multă atenție. Majoritatea iepurașilor le place foarte mult să fie mângâiați. Dar, de obicei, reacționează prost atunci când vrem să îi luăm și să îi ținem în brațe. Asta îi sperie. Se simt în siguranță atunci când toate cele patru lăbuțe ating pământul. De aceea este bine să stăm cu micul nostru prieten în ”teritoriul” lui sau pe podeaua camerei „rezistentă la iepuri” și să nu ne apropiem, ci să așteptăm până când blănosul nostru vine la noi. În acel moment, probabil că va fi mai mult decât fericit pentru un pic de răsfăț și timp de joacă împreună.