Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

ANCP
 
ec.europa.eu

5+1 lucruri pe care nu le știai despre șinșila!

Data publicării: 11/04/2023

Șinșilele sunt animăluțe iubite de mulți, dar mai puțin populare decât iepurii sau porcușorii de Guineea. Cu toate acestea, datorită blănii pufoase și moi și a urechilor lungi, pot cuceri repede inimile oamenilor. Păstrarea lor nu este atât de simplă, necesită o cercetare amănunțită și, în plus, există câteva lucruri interesante pe care ar trebui să le știm despre ele.

1. Trăiesc mai mult decât alte rozătoare

Șinșila poate trăi până la adolescență, chiar și 20 de ani. Dar în captivitate în general trăiesc mai puțin, printre altele din cauza dinților lor care sunt în continuă creștere. Acest lucru se datorează faptului că stăpânii de obicei își hrănesc animăluțele cu fân și pelete, care sunt plante mai puțin aspre decât arbuștii pe care șinșilele le mănâncă în sălbăticie. Astfel, nu este neobișnuit ca dinții să crească excesiv și să se inflameze, determinând rozătoarea să refuze să mănânce, în acest caz fiind necesar și un tratament veterinar.

2. Pot scoate multe sunete diferite

Șinșila poate scoate până la 10 sunete diferite, în funcție de mediul în care se află. Gama lor vocală este, de asemenea, largă, adică pot comunica într-o varietate de tonuri.

3. Au blana specială

Au blana deosebit de groasă, astfel încât pot rezista bine la temperaturi scăzute. 26,5 °C este o termperatură foarte ridicată pentru ei, ceea ce înseamnă că prietenii noștri blănoși pot suferi cu ușurință de insolație vara. De aceea trebuie să ne ținem animăluțul într-o cameră  răcoroasă sau cu temperaturi moderate și trebuie să avem grijă să rămână la fel chiar dacă nu suntem acasă pentru mai mult timp.

4. Sunt foarte diferiți de iepuri

În timp ce mulți oameni ar pune iepurașii și șinșila în aceeași categorie, de fapt nu sunt foarte asemănători. Șinșila este o rozătoare care seamănă mult mai mult cu porcușorii de Guineea, de exemplu. Urechile lor sunt mai scurte și mai rotunde și sunt extrem de rapide. În plus, iepurașii sunt mai puțin iritabili. Acest lucru trebuie luat în considerare dacă în familie există copii mici. Trebuie să fim mereu cu ochii pe șinșila noastră în preajma copiilor.

5. Poate fi întâlnită în mai multe culori

În prezent în magazine putem găsi aceste animăluțe în principal în culoarea gri și albastru închis. În sălbăticie, însă, culoarea blănii este de obicei gri sau galbenă. Dar pot exista și nuanțe de bej, alb, chiar safir, violet, nuanțe de culori catifelate etc.

+1 Dacă nu le tratăm bine, ne pot mușca

Lângă copiii mai mari putem alege în siguranță o șinșilă, dar la început copilul ar trebui să se ocupe de micul mamifer numai sub supravegherea noastră. Rozătoarea se poate speria de mișcările bruște, iar apoi poate mușca persoana care se apropie. Trebuie să ținem întotdeauna șinșila aproape de corpul nostru. Să ascultăm semnele. Dacă micul nostru prieten își ascunde fața de noi (el poate presupune că dacă nu ne vede, nici noi nu-l vedem), este semn că este nervos. În mod regulat, dar constant, este recomandat să obișnuim animăluțul cu prezența și atingerea noastră.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!