Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Ce trebuie să știm despre îngrijirea dentară a rozătoarelor?

Data publicării: 25/07/2022

Dinții iepurilor și rozătoarelor sunt într-o creștere continuă și necesită atenție deosebită pentru a evita problemele de sănătate. 

Fân

Fânul, pe lângă faptul că oferă un așternut perfect iepurilor și porcușorilor de Guineea, este și un element de bază în hrănirea lor. 80-90% din hrana oferită trebuie să conțină fân. Mestecarea ierburilor bogate în fibre favorizează uzura dinților, o funcție intestinală sănătoasă și oferă nutrienți importanți. Este recomandat să le îmbogățiți nutriția cu plante medicinale. Nu confundați fânul cu paiele. 

Legume

Fructele și legumele sunt o modalitate excelentă de a contribui la menținerea sănătății orale. Aproximativ 5-15% din alimente trebuie să conțină legume proaspete, ex. varză. Adăugați fructe des în hrana animăluțului (alegeți cele cu un nivel scăzut de zahăr, ex. merele). Morcovul nu este potrivit pentru rozătoare, deoarece conține mult zahăr, oferiți-i morcovi iepurașului cât mai rar. În cazul legumelor și fructelor proaspete este important să le oferiți treptat pentru a evita diareea. 

Jucării pentru tocirea dinților

Iepurașii și celelalte rozătoare trebuie întotdeauna să aibă la dispoziție ceva solid pentru a avea ce ronțăi în orice moment. În acest fel, își pot toci dinții în mod adecvat. Crenguțele sunt o soluție naturală și eficientă, dar merită încercate diferite texturi, fiecare animal având preferința lui. Cu toate acestea, evitați jucăriile din plastic, fiindcă se pot răni în bucățelele rupte. În petshopuri găsiți o gamă largă de jucării din lemn.

Semnele problemelor dentare

Este bine de știut ce probleme dentare sunt frecvente la rozătoare. Orice problemă de sănătate poate fi tratată mai ușor dacă este observată din timp, însă dacă problemele dentare sunt neglijate, acestea  se pot agrava și se vor apărea complicații. Dacă observăm că animalul nostru de companie nu mai este încântat să consume anumite alimente, slăbește, iar maxilarul i se umflă, putem concluziona că i s-a dezvoltat un fel de tulburare sau inflamație în gură. Consultați un medic veterinar în cazul în care  observați  schimbări de acest gen .

Verificare

Chiar dacă totul pare a fi în regulă, vă sugerăm să vizitați medicul veterinar cel puțin o dată pe an, optând la un control general. Este indicat să vaccinați iepurașul împotriva mixomatozei și  RHD de 1-2 ori pe an. În plus, puteți ruga medicul să verifice cavitatea bucală a rozătoarei.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!