Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Cele mai frecvente boli ale iepurilor

Data publicării: 09/08/2022

Iepurașii sunt ființe minunate și sunt îndrăgiți de către fiecare membru al familiei datorită blănii catifelate, năsucului drăguț și urechiușelor lungi. Pe lângă prezența lor, personalitățile lor adorabile sigur îi vor uimi pe toți. Însă, ca orice alt animal, și iepurașii sunt predispuși la o varietate de boli. Unele boli apar mai des decât altele, iar dacă realizăm prezența acestor probleme la timp, putem preveni unele dintre ele. 

Afecțiunile dentare 

Iepurii au 28 de dinți, care îi ajută să mestece hrana. Dinții lor, spre deosebire de cei ai unui câine sau ai unei pisici, cresc în continuu pe tot parcursul vieții iepurelui. Fără obiecte adecvate – precum fânul și lemnul, care ajută la menținerea dinților scurți – dinții pot ajunge să crească și să împiedice iepurele în a poate mânca. În unele situații se pot forma răni sau alte boli la nivelul gurii, fiind necesară îndepărtarea dinților. 

Bile de păr în stomac (tricobezoar)

Părul și alimentele înghițite de iepuraș pot forma o minge de păr, care poate provoca un blocaj în sistemul digestiv al micului mamifer, astfel încât hrana nu poate trece prin tractul lui intestinal. Fiindcă iepurii nu pot vomita, bilele de păr pot continua să crească în stomac.

Acestea pot fi evitate prin periarea regulată a iepurașului, oferirea unei canități suficiente de apă de băut proaspătă și curată și prin asigurara unei alimentații adecvate și a multor exerciții fizice. Un blocaj deja format poate fi remediat cu papaya proaspătă sau cu medicamente. În cazuri extreme poate fi nevoie și de o intervenție chirurgicală.

Tumori 

Tumorile mamare, uterine și ovariene sunt foarte frecvente la femelele de iepuri, iar cancerul testicular este, de asemenea foarte frecvent la iepurii masculi. Așadar, sterilizarea și castrarea iepurilor este recomandată nu numai pentru prevenirea reproducerii nedorite, ci și pentru prevenirea bolilor care îi pot pune viața în pericol. Discută cu medicul veterinar despre riscurile asociate sterilizării și castrării iepurelui, precum și despre vârsta potrivită pentru efectuarea procedurii.

Acarienii urechii

Iepurașii sunt cunoscuți pentru urechile lor lungi, dar aceste urechi nu sunt întotdeauna curate. Acarienii urechii sunt arahnide mici care se hrănesc din ceara și uleiul pe care îl produc urechile iepurașului. Sunt iritante, provocând mâncărimi și scuturarea capului. Dacă observi simptome asemănătoare, verifică-i urechile iepurelui, iar dacă observi cruste întunecate și bucăți de ceară, consultă un medic veterinar. O veste bună este că această problemă poate fi remediată cu ușurință.

Abscese

Abscesele pot apărea pe tot corpul animăluțului, pe suprafața anumitor intestine sau straturi de piele. Apelează la medicul veterinar, care îi va prescrie blănosului tău antibiotice și analgezice, în unele cazuri fiind nevoie de intervenție chirurgicală. 

Este important să-l duci imediat pe iepurașul tău la veterinar dacă observi orice schimbare fizică sau comportamentală, deoarece unele boli îți pot ucide animăluțul.

Bolile hemoragice și mixomatoza la iepuri 

Boala hemoragică a iepurilor este cauzată de virusul numit calicivirus, care poate fi transmis direct, de la un animal la altul, sau indirect, prin diverse obiecte (litieră, cușcă etc.) Din momentul infectării durata perioadei de incubație este de 1-2 zile. În unele cazuri boala se poate manifesta fără simptome, animalul producând scurgeri spumoase cu urme de sânge sau pierzându-și viața. Dacă boala este mai puțin acută, iepurașul va deveni letargic și slăbit. Din păcate, fiind vorba de infecție virală, boala nu poate fi tratată.

Mixomatoza este o boală cauzată de virusul Myxoma, care se manifestă atât la iepurii de casă, cât și la cei sălbatici. Virusul este răspândit cel mai des prin înțepăturile de țânțari. În cazurile grave, boala se manifestă după 7-10 zile de incubație, provocând mixome (umflături) la nivelul botului și al urechilor. Iepurașii infectați devin letargici, își pierd pofta de mâncare, pot suferi de conjunctivită și rinită. Mixomele pot apărea și pe alte părți ale corpului, de ex. în zona organelor genitale. În cazul infecțiilor cu viruși mai puțin agresivi, se manifestă forma nodulară a bolii, care presupune apariția unor noduli în corpul animăluțului. În acest caz infecția se manifestă într-o formă cronică și în cele mai multe cauzuri rezultatul este fatal. Din păcate, 50% dintre iepurii infectați mor, chiar și dacă sunt tratați corect. 

Boala hemoragică și mixomatoza pot fi prevenite dacă animăluțul tău este vaccinat la timp. 

Sursă: thesprucepets.com

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!