Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Concepții greșite despre șoareci

Data publicării: 08/03/2023

Șoarecii pot trăi fericiți în multe medii diferite și pot fi găsiți atât în ​​pădure, cât și în zonele rezidențiale. Uneori chiar intră în case în speranța de a găsi puțină mâncare și căldură. În plus, unele rase pot fi ținute ca animale de companie. Am putea crede că toată lumea cunoaște aceste rozătoare mici foarte bine, dar, de fapt, exisă multe concepții greșite despre ele.

1. Le place brânza, aceasta fiind momeala perfectă

Unul dintre cele mai răspândite mituri este că șoarecilor le place foarte mult brânza, așa că trebuie să punem brânză în capcane pentru a ne asigura succesul. Este adevărat că șoarecii mănâncă brânză, dar îi plac multe alte lucruri, de la carne la propriile excremente. Cea mai bună momeală pe care o putem folosi nu este brânza, ci ceea ce i-am văzut că mănâncă sau folosesc ca material de cuibărit. De exemplu, dacă am constatat că șoarecii au distrus hrana păsărilor sau ne lipsesc prosoape de hârtie, le putem folosi pentru a prinde mai ușor micii intruși.

2. Nu au schelet sau oasele lor sunt flexibile

Faptul că șoarecii nu au oase sau au oase cartilaginoase și flexibile, vine de la oamenii care cred că rozătoarele se aplatizează complet pentru a intra pe sub uși sau prin găurile mici. Este un fapt că șoarecii pot intra de obicei prin găurile de 0,5-1 cm, însă nu pentru că oasele lor sunt flexibile, ci pentru că au craniile foarte mici și nu au clavicule. Dacă capul lor trece prin gaură, își pot împinge și restul corpului prin ea.

3. Animale nocturne

Este, de asemenea, o concepție greșită că aceste mici rozătoare cu mustață sunt nocturne și se hrănesc numai noaptea. Adevărul este că mănâncă de până la douăzeci de ori pe zi, ceea ce înseamnă că pot fi activi non-stop.

4. Să vezi un șoarece nu este mare lucru

Mulți oameni cred că șoarecii sunt creaturi drăguțe, iar când văd una în casa lor, nu îi acordă prea multă importanță. Totuși, acolo unde apare un șoarece, probabil că sunt mai mulți, deoarece mulți șoareci se nasc într-un timp scurt și, de asemenea, se împerechează rapid, astfel se pot reproduce foarte repede.

5. Nu reprezintă un pericol real

Din păcate șoarecii reprezintă un risc serios pentru sănătate și pot purta o varietate de boli, dintre care unele pot fi fatale, inclusiv salmonella, hantavirusul, leptospiroza și pesta. Așadar, dacă nu îi scoatem din casă în scurt timp, pot crea multe necazuri.

6. Pisica sau câinele vor rezolva problema

Revenind la a patra concepție greșită, nu este vorba doar de câțiva șoareci. Dacă am văzut că animăluțul nostru a prins vreo rozătoare sau două, probabil că problema nu a fost încă rezolvată. În plus, de multe ori pisicile doar se distrează cu ei. Și, din moment ce șoarecii pot intra prin găurile foarte mici, ei pot scăpa relativ ușor de animăluțele noastre. Mai mult decât atât, putem întâlni micile rozătoare nu numai la nivelul podelei, ci se pot deplasa și deasupra, pe țevi, unde prietenii noștri patrupedezi nu pot ajunge la ei.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!