Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Creșterea unui porcușor de Guineea

Data publicării: 02/02/2023

Porcușorul de Guineea este o specie de rozătoare din America de Sud. La noi mulți îi aleg ca primul animal de companie, alături de copii, pentru că asociază exteriorul drăguț și interiorul amabil, social, cu o îngrijire ușoară. Cu toate acestea, pentru ca porcușorul nostru să poată avea încredere în noi și să se dezvolte o legătură puternică între noi, va fi nevoie de multă atenție, grijă și timp. Înainte de a adopta această rozătoare, ar trebui să cunoaștem mai bine nevoile acesteia.

Regim alimentar

Porcușorii de Guineea sunt ierbivori. Cea mai importantă parte a dietei lor, la fel ca la iepuri, este fânul proaspăt, fără praf. Fânul nu este doar hrană excelentă pentru rozătoare, dar ajută și la uzura dinților în continuă creștere. Pentru hrănire putem instala un alimentator de fân pe partea laterală a cuștii, sau îl putem pune pur și simplu într-un colț.

La fel al nostru, corpul lor nu este capabil să-și producă propria vitamina C, așa că suplimentarea continuă de vitamina C este, de asemenea, esențială. Ideal ar fi să adăugăm legume și fructe proaspete la meniul zilnic al animăluțului nostru. Varza creață, frunzele de muștar și păpădia sunt surse deosebit de bune de vitamina C, dar îi putem oferi prietenului nostru blănos și ardei, mere, pere, fructe de pădure, broccoli, castraveți, pătrunjel și busuioc. Să calculăm o doză zilnică de aproximativ 1/4-1/2 cană și să introducem întotdeauna alimentele noi treptat în dietă.

De asemenea, rozătoarele noastre pot consuma, o cantitate limitată de pelete special făcute pentru porcușorii de Guineea (alte alimente de obicei nu conțin vitamina C adăugată). Cu toate acestea, ar trebui să acordăm o atenție deosebită cantității, deoarece o supradoză poate duce la obezitate și astfel la dezvoltarea bolilor.

Lucruri de evitat: mazăre, fasole, porumb, nuci, cereale, pâine, prăjituri. Alimentele bogate în amidon pot cauza probleme grave ale sistemului digestiv.

Este important să avem întotdeauna apă proaspătă și curată în fața ghemotocului nostru, care poate fi într-un adăpător cu bile sau într-un bol greu din ceramică, principalul lucru este ca porcușorul să nu o poate vărsa.

Locuința

Deși un terariu mare poate fi potrivit și pentru unul sau doi porcușori de Guineea, este recomandat să alegem în schimb o cușcă. Aspecte importante sunt dimensiunea minimă de 80×50 cm (în cazul unui singur animal, mai mare în cazul mai multora), designul rezistent la evadare, și trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că e important să nu aibă părți ascuțite sau să nu conțină substanțe nocive.

Locul ideal pentru cușca porcușorului de Guineea este într-un mediu liniștit, calm, ferit de lumina directă a soarelui și de curenții de aer. Deoarece rozătoarele sunt cele mai active noaptea, nu este recomandat să îi punem în dormitor. Le place să stea în iarba din grădina noastră când e cald și soare afară, așa că ar merita să facem rost de un țarc pentru acest țel. Trebuie să ne asigurăm însă că animăluțul nu este expus la soarele puternic și că nu este lăsat singur.

Partea inferioară a cuștii poate fi acoperită cu rumeguș de lemn fără praf, pelete de porumb sau așternut de pelete. Utilizarea rumegușului de cedru nu este recomandată, deoarece poate provoca dificultăți de respirație și boli hepatice. Oferindu-i o ascunzătoare, ne putem ajuta animăluțul să se retragă și să se odihnească în orice moment.

Deoarece porcușorii sunt animale sociale și, prin urmare, iubesc compania, femelele și masculii se înțeleg, de obicei, bine, dar nu este recomandat să ținem împreună sexele opuse din cauza reproducerii nedorite.

Obișnuirea cu ținerea în mână

Deoarece porcușorii de Guineea sunt deosebit de prietenoși, munca noastră este relativ simplă. Ne punem mâinile în cușcă și așteptăm ca micul nostru prieten să vină la noi, după care poate fi ridicat în siguranță cu ambele mâini. Deși agresivitatea nu este tipică pentru ei, până nu se obișnuiesc să fie atinși și ridicați, pot încerca să scape.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!