Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

ANCP
 
ec.europa.eu

Cum alegem așternutul potrivit pentru rozătoarea noastră?

Data publicării: 21/06/2023

Mulți aleg o rozătoare ca primul animal de companie, cum ar fi un hamster, un porcușor de Guineea sau un iepuraș, deoarece aceste animăluțe sunt oarecum mai ușor de îngrijit și necesită mai puțin timp liber decât pisicile sau câinii. Cu toate acestea, indiferent de animăluțul pe care îl alegem, este foarte important să știm exact care sunt nevoile sale de bază și ce fel de mediu ar trebui să îi oferim.

Așternutul este produsul pe care îl punem pe fundul cuștii sau terariului animăluțului nostru. Aceasta absoarbe urina, umezeala de la mâncarea împrăștiată și orice apă vărsată. Cu alte cuvinte, menținere cușca uscată și confortabilă. Animăluțele care nu au neapărat nevoie de așternut în toată zona cuștii sunt dihorii, iepurașii și porcușorii de Guineea. Aceștia pot fi dresați să își facă nevoile în “toaleta” pregătită.

Având în vedere că multe rozătoare își petrec o mare parte din viață pe așternut, alegerea substratului potrivit poate crea o mare diferență în ceea ce privește confortul și calitatea vieții lor.

În primul rând, așternutul trebuie să fie fără praf și netratat pentru a evita problemele respiratorii și alte probleme de sănătate. Din acest motiv, să nu obținem niciodată rumegușul pentru animăluțul nostru de la un atelier de tâmplărie, deoarece cel mai probabil conține o cantitate mare de praf.

Să nu pulverizăm niciodată deodorant pe așternut, deoarece acesta poate avea un efect dăunător asupra rozătoarelor.

În general, așternutul ideal pentru iepuri, porcușori de Guineea, șinșile, hamsteri și șoareci este același, dar unele produse pot fi mai potrivite pentru nevoile individuale ale noastre și ale prietenului nostru blănos.

Aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când alegem un așternut:

– să ofere o suprafață adecvată pentru plimbări, culcat, joacă și dormit;
– să absoarbă umezeala (apa, urina);
– să imite habitatul natural al animalului;
– să fie fără praf;
– să fie fără miros.

Paiele, de exemplu, sunt calde și foarte absorbante și sunt disponibile atât în format vrac, cât și în format comprimat. Acest material natural poate fi un mulci excelent, însă, deoarece este destul de grosier, nu poate fi utilizat sub toate mamiferele mici. Poate fi o alegere excelentă pentru iepurași, de exemplu, dar rozătoarele mai mici pot fi rănite de paie.

Având în vedere că rumegușul de lemn este relativ moale și foarte absorbant (și datorită prețului său scăzut), acesta este foarte popular printre deținătorii de animale. Hamsterilor le place să se ascundă și să doarmă în el. Se recomandă folosirea în toaleta iepurașului pitic sub formă presată, ca peleți. Cu toate acestea, peleții nu ar trebui să fie împrăștiați pe întreaga suprafață a cuștii, deoarece pot fi incomode pentru lăbuțe.

Să nu punem niciodată cearșafuri sau pături pufoase în cușca animăluțului nostru. S-ar putea să credem că pot fi foarte confortabile pentru rozătoare datorită faptului că sunt moi, dar hamsterii pot încerca să mănânce materialul, sau picioarele lor micuțe și fragile se pot prinde în firele materialului. În plus, nu este recomandat să folosim fânul ca așternut, deoarece este una dintre sursele de hrană pentru animăluțele noastre.

Indiferent dacă alegem paie, rumeguș sau peleți, este important să schimbăm așternutul în mod regulat, de câteva ori pe săptămână, pentru a preveni mirosurile neplăcute și răspândirea bacteriilor. De asemenea, animăluțul nostru se va simți mai bine în așternutul curat.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!