Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Cum să ne împrietenim iepurașii?

Data publicării: 10/01/2023

Obișnuirea animalelor mici care încă nu se cunosc trebuie făcută cu atenție. Este important să urmărim pașii recomandați și să creștem treptat timpul petrecut împreună. Odată ce rozătoarele reușesc să petreacă o oră sau două în compania celuilalt fără probleme, vor fi gata să-și împartă spațiul de viață. Câteva lucruri le pot fi deosebit de utile pentru a se accepta reciproc și a trăi împreună.

Sterilizarea

În cazul iepurașilor, exemplarele sterilizate pot fi mult mai ușor de obișnuit cu alte animăluțe. Cu toate acestea, nu trebuie început împrietenitul imediat după operație. Poate dura până la șase săptămâni pentru iepurii masculi să devină sterili, iar femelele ar trebui să aștepte puțin mai mult din cauza vulnerabilității lor.

Cuști una lângă alta

Cuștile așezate una lângă cealaltă îi pot ajuta pe iepurași să se cunoască de la o distanță sigură. În acest fel se pot vedea și mirosi unul pe celălalt și pot chiar dormi unul lângă celălalt, fără a-i putea face rău celuilalt. Ambii ar trebui să aibă o ascunzătoare pe teritoriul lor unde să se poată retrage dacă doresc.

La început, prietenii noștri blănoși vor fi probabil neliniștiți. Acest lucru este complet normal și poate dura până la o săptămână. Odată ce vedem că se simt confortabil unul în prezența celuilalt, să încercăm să schimbăm materialele de cuibărit ale iepurilor (fânul) sau să frecăm ușor corpul unui iepuraș, apoi al celuilalt, cu un prosop mic pentru a transfera mirosurile.

Teritoriu neutru

Prima întâlnire directă ar trebui să se îmtâmple într-un loc în care niciunul dintre iepurași nu a mai fost ținut înainte și ar trebui să fim atenți la următoarele:

– Supraveghere: să fim cu ochii pe animăluțe tot timpul, să nu lăsăm iepurașii singuri nici măcar o clipă.

– Să nu permitem comportamentul negativ: deși este de așteptat și normal ca blănoșii să nu se întâmpine cu mare bucurie, dar să nu lăsăm reacțiile negative să domine. Dacă dau dovada de agresivitate persistentă sau severă unul față de celălalt, trebuie să îi separăm imediat, dar având grija să nu ne rănim.

– Să păstrăm zona goală: pentru primele câteva dăți, ideal ar fi să nu includem nimic în procesul de obișnuire, deoarece este important să vedem tot ce se întâmplă. Când totul pare să meargă bine, pot apărea și jucăriile, căsuțele și tunelurile, dar ar trebui să fie destule pentru ambii urecheați.

Gradualitate: când prietenia pare să aibă succes, timpul supravegheat petrecut împreună crește treptat zi de zi.

Semne pe care trebuie să le recunoaștem

Comportament pozitiv

– Stau sau se culcă unul lângă celălalt (este în regulă dacă sunt despărțiți unul de celălalt de gratii)
– Au grijă unul de celălalt
– Au interacțiuni pozitive
– Se comportă normal unul în compania celuilalt

Comportament negativ

– Se urmăresc
– Se mușcă
– Se luptă
– Se mârâie

Dacă iepurii noștri pot petrece 1-2 ore în compania celuilalt fără probleme, îi putem lăsa să intre în spațiul de locuit al celuilalt sub supravegherea noastră. Dacă continuăm să observăm semne de comportament pozitiv, îi putem lăsa împreună în siguranță. Dacă, pe de altă parte, se pare că nu putem să ne împrietenim animăluțele, trebuie să cerem ajutorul unui medic veterinar.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!