Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Îngrijirea dentară a iepurașilor

Data publicării: 27/03/2024

Spre deosebire de pisici, câini și oameni, dinții iepurașilor cresc continuu pe tot parcursul vieții lor. În sălbăticie, acest lucru nu reprezintă o problemă, deoarece iepurașii mestecă zilnic fân aspru, iarbă și alte părți ale plantelor, ceea ce nu doar îi hrănește bine, ci își uzează dinții în mod natural. În cazul iepurașilor de casă, situația este diferită, motiv pentru care trebuie să acordăm o atenție deosebită igienei dentare.

Animăluțele ținute în casă primesc în general fân împachetat și hrană granulată, care nu neapărat contribuie corespunzător la uzura corectă a dinților. În plus, deoarece primesc mult mai puțină lumină solară, poate să se întâmple ca organismul lor să nu producă suficientă vitamina D, care ar ajuta la absorbția calciului. Cu toate că calciul este esențial pentru dezvoltarea corespunzătoare a oaselor și dinților, lipsa lui poate duce la boli ale oaselor și dinților.

Semne ale bolii dentare

La iepurii ținuți ca animale de companie, problemele dentare apar adesea, fiind observate de stăpâni doar atunci când boala este într-un stadiu avansat. În acest caz, animalul scapă hrana în timpul mesei, are loc producția crescută de salivă, preferă să consume doar alimente moi, își pierde apetitul, iar incisivii săi devin prea mari. Din cauza rădăcinilor dentare crescute, chiar și ochii pot lacrima.

Pentru a diagnostica boala la timp, trebuie să vizităm regulat un veterinar specializat în iepuri. După o examinare atentă, medicul poate evalua starea exactă a dinților. Acest lucru poate implica anestezia iepurelui și chiar efectuarea unei radiografii.

Din cauza creșterii neadecvate, dinții pot deveni slabi și pot apărea spații între ei, unde se pot bloca resturi alimentare, creând un mediu ideal pentru bacterii și formarea abceselor în cavitatea bucală. În cazul unui abces, iepurele poate să-și mențină apetitul, de aceea poate fi dificil pentru stăpân să observe. Cu toate acestea, dacă apare o inflamație în jurul gurii iepurelui, trebuie să consultăm imediat un veterinar.

Cum tratăm boala dentară

În funcție de problemă, poate fi necesară intervenția chirurgicală, iar în unele cazuri, iepurașul nostru poate necesita tratamente regulate pe tot parcursul vieții sale. Întotdeauna trebuie să urmăm instrucțiunile medicului veterinar.

Îngrijirea dinților de iepure

Deși nu este nevoie să curățăm dinții iepurilor în mod special, așa cum este indicat pentru câini sau pisici, dar este important să-i ducem cel puțin o dată pe an la un veterinar specializat în iepuri pentru a verifica starea dinților.

Ca proprietari responsabili, putem asigura mereu iepurașului nostru fân proaspăt, fără praf și plante verzi, pentru a încuraja uzura naturală a dinților. Câteva jucării din lemn pot fi, de asemenea, utile, dar trebuie să ne asigurăm că nu au fost tratate cu substanțe dăunătoare.

Dacă este posibil, să scoatem iepurașul în aer liber din când în când, dar avem grijă să nu se expună la căldură excesivă. De asemenea, să fim atenți la semnele de boli dentare pentru a le depista și a trata cât mai curând posibil.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!