Iarna nu numai câinii și pisicile necesită o atenție și îngrijire suplimentară, ci și rozătoarele precum iepurașii, porcușorii de Guineea și chiar hamsterii. Indiferent dacă este un animăluț care trăiește în aer liber sau în interior, câteva sfaturi ne pot ajuta să ne asigurăm că animăluțul nostru este în siguranță și în căldură cu noi în lunile mai reci.
1. Să-l aducem înăuntru pe prietenul nostru blănos
Rozătoarele sunt deosebit de sensibile la vremea extremă și la schimbările bruște de temperatură, așa că o seară rece de iarnă urmată de o zi mai călduroasă poate fi foarte periculoasă pentru ele. Prin urmare, este indicat să punem animăluțul într-un loc în care temperatura este mai stabilă în lunile de iarnă.
2. Să creăm un loc sigur și cald
Fânul proaspăt și uscat poate fi mai mult decât furaj. Pentru iepurași și porcușorii de Guineea, putem pune mai mult fân în cușcă, astfel încât micile rozătoare să poată săpa în el. În acest fel, nu obțin energie numai prin hrană, ci și spațiul lor de locuit poate deveni mai cald.
3. Să ne asigurăm că temperatura este corectă
În locul în care așezăm cușca animalului nostru iarna trebuie să ne asigurăm că temperatura corespunde cerințelor speciei. Temperatura să nu fie sub sau chiar peste nivelul de toleranță la căldură al animăluțului nostru. Dacă prietenul nostru blănos este într-o cameră fără încălzire, atunci folosirea unei perne cu încălzire poate fi, de asemenea, o soluție bună, dar trebuie să ne asigurăm că acesta nu intră în contact direct cu corpul animăluțului, astfel posibilele arsuri pot fi evitate.
4. Să lăsăm suficient loc pentru mișcare
Este important ca rozătoarele să aibă suficient spațiu în interior și în exterior pentru a alerga sau a sări confortabil. Mișcarea este esențială atât pentru dezvoltarea fizică, cât și pentru dezvoltarea mentală și, desigur, îl și încălzește.
5. Să găsim încă un prieten blănos
Iepurașii, porcușorii de Guinea, șoarecii, șobolanii și dihorii sunt toți creaturi sociale, așa că, dacă nu îi ținem singuri, ci le oferim un partener, îi ajută viața de zi cu zi. Pentru ca împrietenirea să fie cât mai lipsită de probleme, trebuie să avem grijă să nu putem doi masculi împreună, deoarece între ei se pot dezvolta lupte, iar nici un mascul și o femela nu sunt o pereche bună, deoarece mamiferele se pot reproduce foarte ușor și rapid.
6. Să petrecem mai mult timp împreună
Interacțiunea cu stăpânul este adesea punctul culminant al vieții de zi cu zi a unui animăluț și poate deveni și mai importantă iarna, când zilele sunt mai scurte și viața puțin mai plictisitoare. Să menținem o rutină în care nu numai hrănirea are un timp fix, ci există și un program specific de joacă și îngrijire.
7. Să consultăm cu medicul veterinar Artrita și starea rănilor anterioare pot fi adesea agravate de frig, așa că trebuie să fim mereu cu ochii pe micul nostru mamifer pentru a observa semnele de durere sau rigiditate. Dacă avem nelămuriri, să consultăm medicul veterinar pentru a ne asigura că animăluțul nostru este fericit și sănătos.