Dacă ne-am gândit deja să adoptăm un hamster, sigur că ne-am întrebat ce mănâncă mai exact aceste mici rozătoare. Probabil că am văzut mai multe tipuri de hrană pentru hamsteri pe rafturile magazinelor, care constau în principal din diferite semințe. Totuși, pe lângă acestea, trebuie să îi oferim în mod regulat legume și fructe gustoase micuțului nostru animăluț.
Morcov
Putem să le oferim morcovi, doar să fim atenți la moderație. Din pricina conținutului de zahăr, nu este o gustare atât de ideală pentru hamsterii pitici predispuși la diabet. Dar principala problemă nu este cu morcovii în sine, ci cu faptul că proprietarii de obicei le oferă o cantitate prea mare rozătoarelor lor, iar cantitățile excesive duc la obezitate sau diabet.
Legume care pot fi oferite în siguranță animăluțelor noastre și care pot deveni chiar preferatele lor: broccoli, conopidă, varză creață, castraveți, țelină, varză chinezească, cartof dulce.
Struguri
Strugurii (fără semințe) sunt, de asemenea, bunătăți sigure pentru animalele erbivore. Spre deosebire de pisici, câini și dihori, consumul de struguri nu provoacă leziuni renale la hamsteri. Cu toate acestea, înainte de a introduce strugurii în mod regulat în dieta animăluțului, merită să consultăm cu medicul veterinar despre doza zilnică recomandată. Bineînțeles, trebuie să ținem cont de mărimea animalului, hamsterilor mai mici le putem oferi mai puțini struguri, iar rozătoarelor mai mari mai mulți. Cu toate acestea, în niciun caz nu ar trebui ca 100% din hrana zilnică să fie strugurii, deoarece aceștia au un conținut ridicat de zahăr și pot provoca tulburări ale tractului digestiv, impactare fecală și chiar diaree. Stafidele sunt, de asemenea, interzise pentru animăluțele mai mari, dar nu sunt toxice pentru hamsteri. Totuși, cel mai bine ar fi să cerem sfatul unui veterinar.
În cazul fructelor trebuie să acordăm o atenție deosebită porției, deoarece acestea conțin mult mai mult zahăr decât legumele, dar câteva mușcături nu vor strica dacă alegem din următoarele fructe, iar hamsterul nostru le va mânca cu bucurie: mere, cireșe, căpșuni, zmeură, piersici, mango, pepene galben.
Indiferent de fructul ales, trebuie să-l curățăm întotdeauna bine înainte de a-l pune în hrănitorul micului nostru prieten. Diferite substanțe chimice pot acționa ca otravă asupra blănoșii noștri pitici.
De asemenea, este foarte important să reținem lista alimentelor interzise pentru rozătoare: semințe și coajă de măr, semințe de struguri, semințe de fructe cu sâmburi, migdale, arahide, usturoi, ceapă, vinete, ciocolată (sau orice cu zahăr adăugat), pâine, alcool.
Deși nucile, precum arahidele și migdalele, nu sunt direct toxice pentru hamsterul nostru, ele au un conținut foarte mare de grăsimi și calorii, ceea ce înseamnă că hrana pentru ziua respectivă ar depăși imediat necesarul zilnic de energie, iar obezitatea s-ar dezvolta rapid.