Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Limbajul corpului – ce încearcă să ne spună iepurii?

Data publicării: 11/04/2023

Dacă avem iepuri, e bine să știm de ce animăluțul nostru face ceea ce face sau ce vrea să ne comunice prin comportamentul și gesturile sale. În timpul petrecut împreună, probabil ne-am întrebat de mai multe ori de ce sare și se rostogolește  sau de ce ia uneori poziții de box. Fiecare animal are un limbaj corporal specific, iar iepurii nu sunt o excepție.

Limbajul corpului iepurașilor este unic. Ei își folosesc urechile, coada, nasul și poziția corpului pentru a comunica. Cu puțină atenție putem detecta și învăța semnele lor relativ ușor.

Primul pas în interpretarea limbajului corpului unui iepure este formarea unei legături cu animăluțul nostru. Odată ce știm ce încearcă să ne spună iepurașul nostru, vom putea petrece timp cu el fără să-l speriem.

1. Detectarea pericolului

Dacă iepurașul se oprește brusc, are urechile ascuțite și se uită într-o anumită direcție, înseamnă că este în alertă maximă. În acest caz, micul mamifer se poate ridica și pe picioarele din spate, dar poate rămâne chiar pe pământ cu toate cele patru lăbuțe. Acest comportament este de obicei ușor de observat, deoarece funcționează similar în cazul câinilor și a pisicilor.

Acest lucru se întâmplă atunci când iepurele crede că poate exista un pericol. Uneori se pare că animalul poate ajunge în această stare întâmplător, chiar dacă nu aude nimic. Cu toate acestea, ar trebui să știm că iepurașii pot detecta sunete pe care oamenii nu le pot.

2. Săritură de bucurie

Dacă rozătoarea noastră sare într-un mod nebun și se rostogolește în aer, este destul de sigur că nu trebuie să ne îngrijorăm, pentru că înseamnă că iepurașul nostru este fericit. În acest moment, animăluțul nostru este prea bucuros pentru a putea rămâne nemișcat. Săritul este adesea însoțit de alergarea rapidă, deoarece iepurașul pur și simplu nu își poate reține energia în bucuria sa.

3. Box

Putem vedea, de asemenea, că iepurele se ridică pe picioarele din spate și își ridică labele din față într-o poziție de box. În acest caz, urechile sunt ridicate, iar cea mai mare parte a greutății corporale cade pe degete în loc de călcâi. Animăluțul poate chiar mârâi. Acesta este cu siguranță un semn de agresivitate.

De obicei, iepurii aleargă și se ascund în loc să se lupte, dar se poate întâmpla ca micuțul blănos să fie încăpățânat și să decidă să lupte. Putem întâlni această reacție atunci când, de exemplu, îi facem cunoștință cu un câine, sau când cineva intră pe teritoriul iepurașului.

4. Mișcarea fundulețului

Când îi dăm prietenului nostru blănos ceva delicios, putem observa că începe să-și scuture fundulețul. Acest lucru se poate întâmpla chiar foarte repede. Acest fenomen arată că iepurașul este foarte fericit și se bucură de mâncarea pe care tocmai a primit-o. Nu este un comportament foarte comun, dar este distractiv, așa că merită urmărit.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!