Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

ANCP
 
ec.europa.eu

Rozătoare sănătoase în timpul iernii

Data publicării: 30/01/2024

După vara călduroasă, lunile reci de iarnă pot avea chiar un efect revigorant asupra animăluțelor, dar nu trebuie să uităm că temperaturile scăzute reprezintă un pericol și pentru cei mai mici. Este important să știm cum poate afecta frigul blănoșii noștri și ce măsuri de precauție ar trebui luate, având în vedere comportamentul rozătoarelor și starea lor de sănătate, atât în interior, cât și în exterior.

Comportament și stare

Este evident că dorim ca animăluțul nostru să se simtă fericit și confortabil și în timpul iernii, dar, așa cum afectează oamenii, temperaturile scăzute pot avea și asupra lor un impact negativ. De exemplu, în această perioadă, porcușorii de Guineea preferă să se retragă în casa lor, iar dacă doi sau trei animale împart un adăpost, trebuie să fim atenți să nu apară conflicte teritoriale între ei. Dacă observăm că prietenii noștri blănoși de altfel liniștiți și grijulii încep să scrâșnească din dinți și să se muște unul pe altul, este un semn că au nevoie de mai mult spațiu pentru confortul lor. Porcușorii de Guineea sunt creaturi sociale, dar cu cât este mai mare cușca, cu atât mai bine.

Alimentație și nutrienți

O alimentație echilibrată pentru animăluțele este deosebit de importantă în timpul iernii pentru a le ajuta să-și mențină corpul cald și să rămână puternice și sănătoase. Trebuie să încercăm întotdeauna să cumpărăm hrană sub formă de granule de înaltă calitate și să oferim legume proaspete, dar în cantități mici, ca desert. Unul dintre cele mai sănătoase alimente disponibile în acest sezon este broccoli. Dieta porcușorilor de Guineea trebuie să fie alcătuită din 85% fân fără praf, iar această cantitate ar trebui să fie completată cu alte delicii bogate în vitamine.

Iarna, trebuie să acordăm o atenție sporită depozitării fânului, deoarece șoarecii  pot să se ascundă în el pentru a scăpa de frig. Acest lucru este periculos deoarece aceste mici animale pot purta bacterii și paraziți, și pot infecta ușor prietenii noștri blănoși prin intermediul fânului. Așadar, să căutăm un loc pentru furaj care să fie uscat, curat și sigur împotriva vizitatorilor nedorite.

Schimbarea regulată a apei de băut este, de asemenea, esențială, deoarece pot să se înmulțească și să se dezvolte agenții patogeni în apă, mai ales dacă aceasta este contaminată cu hrană, urină sau fecale. Cel mai igienic este să folosim un adăpător cu bile, dar este important să ne asigurăm că animalul poate să-l folosească.

Locuința și așternutul

În multe cazuri, porcușorii de Guineea sunt ținuți în clădiri exterioare. Aceasta poate fi o practică acceptabilă în zilele mai blânde și liniștite de iarnă, cu condiția să nu fie expuși la vânt și precipitații. În zilele reci și aspre, este posibil să fie necesar să utilizăm o sursă de încălzire în magazie sau garaj. În acest caz, să ne asigurăm că aceasta este plasată la o distanță sigură de porcușori.

Dacă ghemotoacele noastre sunt ținute într-un spațiu separat în afara casei, este crucial să schimbăm regulat așternutul și să păstrăm cușca curată pentru a menține rozătoarele sănătoase. Iarna, să punem un strat de așternut mai gros și mai călduros decât de obicei.

Folosirea plăcilor și a păturilor de încălzire poate fi o soluție suplimentară bună, dar este important să nu intră în contact direct cu animalele pentru a evita arsurile din cauza defecțiunilor accidentale.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!